Drága?

2023.07.06. 18:43

Olvasónk nem érti, mi kerül 400 millióba az egri Lenkey-ház felújításán

Múzeum és találkozási pont lesz Lenkey egri szülőháza a felújítás után.

Szabadi Martina Laura

Felújítják a Lenkey-házat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Olvasónk egy levélben érdeklődött, hogy miért kerül a Lenkey-ház felújítása 400 millió forintba. Mint ahogy arról már beszámoltunk, június második felében kezdték el a munkát a műemlék épületen. A 6 hónapon keresztül tartó felújítás során forgalomkorlátozásokat kell bevezetni, a Kovács János utcát érinti leginkább a ház vonalában, de a Széchenyi utcán is számíthatnak majd korlátozásra az épület mellett.

A fenti kérdéssel kapcsolatban Mirkóczki Ádám polgármestert kerestük meg aki szóban elmondta, nyílt közbeszerzésről van szó, a beruházás műszaki tartalmára pedig minisztériumi jóváhagyás érkezett. A tételes listát nem kívánta rendelkezésünkre bocsátani, de kiemelte, hogy a restaurálás és az eszközbeszerzés is jókora összeg, és nyilvánvaló, hogy egy műemlék felújítása nem oldható meg annyiból mint más épületeké.

Az épület kívül és belül is megújul, illetve az udvar is másképp fest majd.

– A tárlaton túl turisztikai célponttá is szeretnénk tenni az épületet. Lesz benne kávézó és ajándékbolt. Szeretnénk, ha tematikus túravezetés része is lenne az épület amely egész évben látogatható lesz, de március 15. és október 6. között lesz folyamatosan nyitva. Sőt, az udvar kialakítása a civil közösségeknek is találkozási helyet biztosít majd. A megvalósulásban nagy szerepet játszottak a leszármazottak is – ezt dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója mondta el a beruházás kezdetekor. A munkában a vármúzeum is közreműködik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában