Emlékezet

2024.02.11. 11:25

Így hozták haza Egerbe Lenkey János hamvait +videó

Zúgtak Eger harangjai, amikor 1936. májusában megérkeztek az 1848-49-es szabadságharc tábornokának hamvai szülővárosába. Lenkey Jánost tömegek kísérték végső útján a Kisasszony-temetőbe. Erről tanúskodik Hevesy Sándor amatőr filmfelvétele, amelyet most a heol.hu-n is megnézhetnek.

Guti Rita

Lenkey János hamvainak hazahozatala 1936-ban

Forrás: Kamrás Lajos gyűjteménye

„Ünnepi harangzúgás közben nagy tömegek kisérték be Egerbe Lenkey János honvédtábornok hamvait.” Ezzel a felütéssel kezdődik, a korabeli tudósítás az 1936-os Eger-Gyöngyösi Újságban arról a napról, amikor Eger híres szülöttjének földi maradványai a városba érkeztek. Remélhetőleg egyetlen Egerben élőnek sem újdonság Lenkey egrisége, ha másért nem azért, mert szülőházának romos állapota évekig adott témát a sajtónak. 

A közelmúltban arról is beszámolhattunk, hogy hosszas halogatás után végre felújították a Széchenyi utcai épületet.

– Lenkey János szülőházának felújítása, és a benne kialakítandó kiállítás régóta várat magára, s ha elkészül, akkor méltó emléket állít Eger híres szülöttének. Az egri identitásnak nem csak a vár fontos része, hanem az 1848-as forradalomban és szabadságharcban tevékeny részt vállaló Lenkey tábornok szülőháza is, melynek felújítása a TOP projektből, 400 millió forintból valósul meg – közölte Mirkóczki Ádám polgármester 2023 nyarán egy sajtótájékoztatón.

2024. januárjában ár arról írhattunk, hogy befejeződött a Lenkey-ház felújítása, de jelenleg még garanciális javítások zajlanak a több mint 400 millós beruházáson.

Lenkey hamvait a vasútállomáson várták

„A ború, esős délelőtti ég kisimult tíz órára, amikor Eger várói közönségének hatalmas tömegei indultak el a pályaudvar felé, hogy méltón fogadják Lenkey János honvédtábornoknak, a szabadságharc legendás hítű hősének és vértanújának szülővárosa rögei közé nyolcvanhat év múlva megtérő hamvait – fogalmaz a korabeli tudósító. Tizenegy órára már a Deák Ferenc utcán felfejlődött az iskolák sorfala, az állomás előtti téren felállt a Dobó István 14. honvédgyalogezred díszszázada,a hivatalok, hatóságok, testű letek, társadalmi egyesületek népes küldöttségei...”

Az egri vasútállomáson fogadták Lenkey János hamvait 1936-ban.
Az egri vasútállomáson fogadták Lenkey János hamvait 1936-ban.
Forrás: Kamrás Lajos gyűjteménye

„Braun Károly polgármester vezetése alatt szűkebbkörü bizottság nyitotta fel a leolmozott román vasúti kocsit, kiemelték belőle a kaionaláda és a kettétörött sírkő mellől a kis koporsót, amelyben néhány marék aradi testvér-földdel elegyítve nyugszanak Lenkey János csontjai, közöltük a nemes szabású koponya, amelyet az elborult elméjű hős szétzúzott tébolyában az aradi várbörtön ablakának vasrácsán.” 

 Mindez a korabeli filmfelvételen is látszik. Ahogy a tudósításban később leírtak is:

„A polgármester beszéde után megindult a gyászmenet. Elöl a díszszázad utana a honvédzenekar gyászindulókat játszva,majd fekete palástban Novák Sándor apát, kanonok plébános nagy papi segédlettel, tovább a gyászkocsi, amely után a város és a vármegye előkelőségeitől kísérve a hős tábornok unokaöccse, aki a Lenkey-család képviseletében jelent meg a végtisztességen. A menet, amelyben résztvettek az összes intézmények és iskolák, szinte végeláthatatlan sorban vonult a Deák Ferenc utcán, a Líceum előtt, ahol az elemi iskolák tanulói virágcsokorral kezükben álltak sorfalat, a Széchenyi utcán át a Kisasszony-temetőbe, ahol ideiglenesen nyugalomra helyezték a legendás tábornok koporsóját.”  

Ma is ott, a Kisasszony-temetőben róhatjuk le kegyeletünket a tábornok előtt.

Lenkey János újratemetése
Lenkey János újratemetése 1936-ban, a Kisasszony temetőben.
Forrás: Kamrás Lajos gyűjteménye

–  Hevesy Sándor filmes hagyatékát a Dobó István Vármúzeum őrzi, az anyagot gondozza, terveik szerint a későbbiekben fokozatosan nyilvánosságra hozza majd annak tartalmát – mondta el a heol.hu-nak Ringert Csaba várigazgató. Hozzátette: készülőben van egy együttműködés a Nemzeti Filmarchivummal, melynek keretében az anyag digitálisan is megőrzésre kerül, s a későbbiekben nyilvánosságra hozható. Összesen húsz, Hevesy átlal készített filmtekercset őriznek a múzeumban, amelyet az együttműködés jóvoltából hamarosan megismerhet majd a nagyközönség is.

Ki is volt Hevesy Sándor?
„Hevesi Sándor Egerben született 1902. július 23-án, apja vármegyei főjegyző volt – írja róla a Beszélő Utcanevek blog. A Dobó István Gimnáziumban érettségizett 1920-ban, majd a József Nádor Műegyetemen 1926-ban építészmérnöki diplomát szerzett. Budapesten, a neves Wälder Gyula építési irodájában kezdett dolgozni, majd 1928-ban visszatért szülővárosába......1940-ben „Eger város örökös főmérnöke” lett. 1944-től az Egri Egyházmegyei Egyházművészeti Bizottság tagja. A háború után a károk helyreállítását irányította, majd 1950-ben a Magasépítő Nemzeti Vállalat főmérnöke...Amatőr filmfelvételeiből néhány éve a városi televízió készített összeállítást. A 30-as években forgatott fekete-fehér filmek a város múltjának pótolhatatlan dokumentumai, mert Hevesi Sándor megörökítette (többek között) a Nagytemplom 1939-es felújítását (a templom tornyából is készített felvételeket), a Lajosvárosi templom felszentelésén Kriston Endre püspök alakját. De bemutatta a Rozália-temetőben található kápolna vagy a bervai cserkészpark építését is.”

Március 15.-hez, a nemzeti ünnephez közeledve különösen aktuális az az 1936. májusában Hevesy Sándor, a város akkori főépítésze által készített amatőr filmrészlet, amelyen az 1848-49-es szabadságharc honvédtábornokának koporsójának hazaérkezését örökítette meg. A felvételt Kamrás Lajos operatőr bocsátotta a rendelkezésünkre:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában