Közlemény

2024.03.06. 14:48

Bíróságra vitte a Lenkey-ház költségvetésének ügyét egy egri képviselőjelölt

Domán Dániel szerint hónapokon keresztül megtagadta a közérdekű adatszolgáltatást a Lenkey-ház felújításának költségvetésével kapcsolatban a Dobó István Vármúzeum. A képviselőjelölt ezért bírósághoz fordult a Lenkey-ház ügyében.

Heol.hu

– Hónapokon keresztül megtagadta a közérdekű adatszolgáltatást – üzleti titokra hivatkozva – a Lenkey-ház felújításának árazott költségvetésével kapcsolatban a Dobó István Vármúzeum mint a projekt konzorciumvezető partnere – írta közleményében Domán Dániel, aki független jelöltként indul a 7. egri egyéni választókörzetben.

Domán Dániel bíróságra vitte a Lenkey-ház költségvetésének ügyét
Domán Dániel bíróságra vitte a Lenkey-ház költségvetésének ügyét
Forrás: Beküldött fotó

 – Ezért februárban keresetet nyújtottam be a Dobó István Vármúzeum ellen, az eljárásban a vármúzeum képviselője dr. Ringert Csaba igazgató. A tárgyalást március elsejére tűzték ki, azonban az idézés ellenére az alperes nem jelent meg. A per tárgyát képező vállalkozási szerződés 1. számú melléklete az árazott költségvetés, amely megegyezik a nyertes ajánlat részeként beadott költségvetéssel – hangsúlyozta a közleményben. Kiemelte, hogy a Lenkey-ház felújítása európai uniós forrásból valósult meg, így a vonatkozó törvények értelmében nem lehet megtagadni az adatok kiadását.

– A költségvetés módosítása is csak szerződésmódosítás keretében lehetséges, amely nyilvánosan elérhető adat. Ezt utoljára 2023. decemberében módosították, azonban az eredeti szerződés még a szerződési nyilvántartásokban sem elérhető. A Lenkey-ház megnyitója és tárgyalás napján a közösségi médiában egy bizonyos személy – akit korábban harmadfokon garázdaságért elítélt, illetve 1 év időtartam próbára bocsátotta a Debreceni Ítélőtábla – nyilvánosságra hozta a költségvetést. Bár több kérdést is felmerült, de nem derült ki pontosan, hogyan is jutott hozzá az adatokhoz. Feltételezhető, hogy az önkormányzat, illetve a városvezetés is rendelkezik ezen dokumentumokkal – annak ellenére, hogy korábban ők is megtagadták az adatok kiadását arra hivatkozva, hogy konzorciumvezető a Dobó István Vármúzeum – ismertette az általa ismert körülményeket Domán Dániel, majd rátért arra, hogy a Lenkey-ház átadójának estéjén, nagyjából egyidőben a közösségi médiában megjelent, fent említett bejegyzéssel, Minczér Gábor alpolgármester ugyanezen költségvetési dokumentumokat e-mailen keresztül megküldte valamennyi képviselőnek, továbbá az Egri Fertálymesteri Testületnek (amelynek ő is tagja).

– A levelezésből nyilvános vita kerekedett, de mindez csak a lényegről csavarja el a fókuszt: a vállalkozási szerződés árazott költségvetése továbbra sem nyilvános adat, a közösségi médiában keringő költségvetés vélhetően kozmetikázott, vagy esetleg egy korábbi költségvetés, amellyel az érintettek igyekeznek elterelni a figyelmet arról, hogy a Lenkey-ház projekt körül forgó súlyos kérdések a bíróságig jutottak. A tárgyalás március 11-én folytatódik, ahol remélhetőleg az alperes is megjelenik majd – osztotta meg álláspontját.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában