Hírek

2007.02.07. 16:44

Rollnizógépet, UV-lámpát kell beszerezniük a háziorvosoknak?

É. S.

Több probléma is felmerült az elvileg már február 15-től fizetendő vizitdíj beszedésével kapcsolatban tegnap az Országos Egészségügyi Bizottság ülésén, amikor Ari Lajos miniszteri biztos a technikai részletekről számolt be. Ari Lajos kijelentette, hogy készpénzt minden szolgáltatónak el kell fogadnia, és a nagyobb címletekből is vissza kell tudnia adni a betegnek.

A szakmai csoport által az elmúlt hetekben végigvizsgált lehetséges beszedési módok közül elvetették a bélyeget, a mobiltelefonról és a bankkártyával történő fizetést. A miniszteri biztos szerint például a bankkártyával való fizetés díja magasabb lenne, mint maga a vizitdíj összege. A miniszteri biztos lehetséges megoldásnak tartja a pénzbeszedő automata használatát, vagy a beszedés bérbeadását. Utóbbi megoldást eddig egy cég választotta.

Ari Lajos elismerte, hogy, ha valaki a gépi beszedést választja, akkor pluszkiadást jelenthet a berendezések fenntartása. A gépekbe speciális papír kell, s gondot okozhat, ha a betegnek nem olvasható a taj-száma, vagy a befizetésnél derül ki, hogy taj-kártya nem érvényes, vagy nincs mögötte járulékfizetés. Ha valamelyik orvosnál készpénzzel fizetnek, akkor viszont a rollnizógép, az UV-lámpa beszerzése növeli a költségeket. Ari azt tanácsolta az orvosoknak, hogy írják alá és pecsételjék le a kiadott blokkot, hogy elkerüljék a hamisításokat.

A vizitdíjról és a fizetés módjáról minden háziorvos és szolgáltató köteles tájékoztatni a beteget. A sürgősségi ellátás – amely vizitdíj-mentes – megítéléséről a beteget éppen ellátó orvos dönt, és minden olyan esetben, amely ellátási határesetnek minősülne, a beteg javára kell dönteni.
„Halasszák el a vizitdíj bevezetését egy évvel, mert a beszedés módja még nem eléggé kidolgozott” – hangoztatta Mikola István az ülés után. A Fidesz egészségpolitikusa szerint még rengeteg a tisztázatlan dolog a beszedéssel és a mentességgel kapcsolatban, mely nem éri el célját, hogy kiváltsák vele a hálapénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!