Elnöki beszámoló

2023.04.12. 15:55

Az Egri Törvényszék ítélkezéshez méltó körülmények között, jól dolgozik

Az Egri Törvényszék szerdai, a 2022-es esztendő tevékenységét áttekintő összbírói értekezletét megelőzően sajtótájékoztatót tartott dr. Csillám Katalin, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese és dr. Sallai Tamás az Egri Törvényszék elnöke.

Sike Sándor

Hoszné dr. Nagy Tímea az Egri Törvényszék sajtószóvivője, Dr. Sallai Tamás az Egri Törvényszék elnöke, Dr. Csillám Katalin az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese az Egri Törvényszék sajtótájékoztatóján

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Csillám Katalin az OBH elnökhelyettese közölte az értekezleten a törvényszék elnöke törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor a vármegye bírái előtt számot ad a 2022-es esztendőben végzett tevékenységéről.

Csillám Katalin külön is kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy beruházásoknak és felújításoknak köszönhetően a törvényszék az ítélkezésekhez méltó körülmények között működik. Az elnökhelyettes megfogalmazása szerint az Egri Törvényszék és járásbíróságai az országos tendenciának megfelelően csökkenő ügyékezéssel – összesen 30 ezer 564 peres és nem peres üggyel számolhattak tavaly. Ugyanakkor hétszázalékos növekedés mutatkozott a peres ügyek érkezésében a 2021-es évihez képest, megtörve ezzel az elmúlt évek csökkenő tendenciáját.

Szavaiból kiderült, hogy a növekedést a járásbíróságokon a büntető és szabálysértési peres ügyek érkezésének emelkedése okozta. Rendkívül pozitív tendencia ugyanakkor az OBH elnökhelyettese szerint, hogy harmadik éve folyamatosan csökken az ügyhátrálék. Ez azért is kiemelendő, mert 2022-ben is az egyik legfontosabb célkitűzés volt az ítélkezés időszerűségének a javítása, azaz a peres eljárások tartamának a csökkentése.

– Az Egri Törvényszék minőségi mutatóinak javítására is törekszik az elnökük, amelynek ugyancsak megvannak a mutatószámai. Ezek egyike, hogy a civilisztikai ügyekben az esetek több, mint 93 százalékában első fokon jogerőre emelkedtek a döntések. A másik minőségi mutatóban, a hatályon kívül helyezésekben is jelentős javulás volt kimutatható: a járásbíróságokon 9,4 százalékról hatra, míg a törvényszéki ügyekben 10,5-ről 7,4 százalékra történt csökkenés – mondta az OBH elnökhelyettese.

Dr. Csillám Katalin a pozitív változások sorában említette az elhúzódó ügyek számának csökkenését. Országosan a két évnél tovább húzódó ügyek száma 43,3 százalékkal csökkent. Heves vármegyében 2020-ban 174, 2021-ben 146, míg tavaly 114 ilyen ügy volt.

– Megfelelő működés, tisztességes, takarékos gazdálkodás folyik az Egri Törvényszéken, amit együtt kell értékelni az elmondott mutatószámokkal – tette hozzá az elnökhelyettes asszony.

Szem előtt a törvényesség és az időszerűség

A világjárvány elmúltával – négy év után – tartott ismét az ügyészek személyes részvételével évértékelő értekezletet a Heves Vármegyei Főügyészség kedden az Egri Törvényház épületében. Az értekezleten megjelent dr. Polt Péter legfőbb ügyész, aki zárszavában úgy értékelte, hogy a Heves Vármegyei Főügyészség ügyészi szervei a tavalyi évben talán még a korábbiaknál is kiválóbb teljesítményt nyújtottak. Kiemelte, hogy az újabb és újabb kihívásokra az ügyészség a törvényesség és az időszerűség követelményeit szem előtt tartva, ugyanakkor a változtatások szükségességét felismerve nem csupán keresi, de jellemzően meg is találja a kreatív és innovatív válaszokat. Utalt az ügyészség rendelkezésére álló eszköztár szélesedéséről, melyek közül az adott ügy megoldását leghatékonyabban biztosítót kell alkalmazni. 

Beszámolóját megelőzően dr. Sallai Tamás, az Egri Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a peres érkezések számában 30 százalékos növekedés volt 2022-ben, ugyanakkor rendkívül pozitív, hogy az ügyek 88 százaléka egy éven belül fejeződött be.

Az elnök közlése szerint míg 2021-ben a Covid-19 okozta megbetegedések miatti járványhelyzet, addig 2022-ben az energiaválság kezelése jelentette az egyik legnagyobb feladatot a törvényszék számára. Ennek megfelelően járásbíróságaikon is kiemelt cél volt az energiatakarékosság, kiemelten is a földgáz és a villamosenergia felhasználás csökkentése.

Dr. Sallai Tamás szólt a törvényszék létszámgazdálkodásáról is. Kiderült: az engedélyezett bírói álláshelyeik száma 69 fő, a tényleges bírói létszám tavaly decemberben 64 fő volt. Az engedélyezett 212 fős igazságügyi alkalmazotti státuszból ténylegesen 207 volt betöltve 2021 utolsó hónapjában.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában