Évértékelő

2023.04.11. 17:14

Polt Péter is dicsérte a Heves Vármegyei Főügyészség országosan kimagasló teljesítményét

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész értékelte az elmúlt évet Egerben.

HEOL

Értekezletet tartottak vármegyénk főügyészei

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A világjárvány elmúltával, négy év után tartott ismét az ügyészek személyes részvételével évértékelő értekezletet a Heves Vármegyei Főügyészség az Egri Törvényház épületében. Az értekezletet megtisztelte jelenlétével dr. Polt Péter legfőbb ügyész - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A szakember hozzátette, az eseményt dr. Kalmár Gyula főügyészhelyettes nyitotta meg, szólva az elmúlt évek nehézségei mellett arról is, hogy azok előre nem várt következményeként több olyan fejlesztés történt – különösen az elektronikus ügyintézés terén – ami mára már nagymértékben segíti és megkönnyíti az ügyészi munkát. A főügyészhelyettes köszönetet mondott azért, hogy a Legfőbb Ügyészség folyamatosan hathatós segítséget nyújt a jelenlegi problémák megoldásához is.

A büntetőjogi szakág tevékenységéről szólva dr. Kalmár Gyula kiemelte, hogy a pandémia ideje alatt a bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutatott ugyan, de ez a trend megfordulni látszik, így egyre nagyobb munkateher nehezedik Heves vármegye igazságszolgáltatási szerveire, közöttük az ügyészségre is - ismertette a sajtószóvivő ügyész. - Ennek kezelése új kihívást jelent, melynek – többek között – az eljárásokat gyorsító törvényes megoldások alkalmazásával lehet megfelelni. Ilyen például a bírósági utat elkerülő feltételes ügyészi felfüggesztés, vagy a közvetítői eljárás alkalmazása a kisebb súlyú bűncselekmények esetében. A terhelti beismerés előmozdítása érdekében egyre többször került sor valamilyen ügyészségi intézkedés vagy határozat kilátásba helyezésére. A bíróság elé kerülő ügyekben az ügyészség növekvő számban tett indítványt büntetővégzés tárgyalás mellőzésével történő meghozatalára, más esetekben pedig a büntetésnek a beismerés esetére vonatkozó konkrét mértékére tett indítvánnyal segítette elő az ügy gyorsabb lezárását. Mindez nem csak kellő szakmai tudást, hanem gyors reagálást és rugalmasságot is igényel a nyomozásokat irányító, illetve a nyomozást követő döntéseket meghozó ügyészektől. Összefoglalója végén a főügyészhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi év váderedményessége 99,65%-os volt a megyében, ami országosan is kiemelkedő számadat.

Dr. Románné dr. Hajdú Csilla közjogi főügyészhelyettes értékelte az öt évvel ezelőtt megkezdett szerkezeti átalakítás eredményeit - tette hozzá dr. Gubala Ádám Miklós. - Kiemelte, hogy a közjogi szakág tevékenységében – a hagyományos szakterületek mellett – egyre fontosabb szerephez jut a környezetvédelem, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a fogyasztóvédelem. Az ezekkel kapcsolatos ügyészi tevékenység az állampolgárok széles körét és mindennapi életvitelét érinti. A főügyészhelyettes felhívta a figyelmet az ügyészségen belüli szakágak együttműködésének fontosságára, utalva rá, hogy ez az együttműködés az évek során egyre szorosabbá és szélesebb körűvé vált.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész zárszavában úgy értékelte, hogy a Heves Vármegyei Főügyészség ügyészi szervei a tavalyi évben talán még a korábbiaknál is kiválóbb teljesítményt nyújtottak. Szólt ugyanakkor azokról a nehézségekről is, melyek az utóbbi években az ügyészi szervezet egészét érintették, és érintik még ma is.  Kiemelte, hogy az újabb és újabb kihívásokra az ügyészség a törvényesség és az időszerűség követelményeit szem előtt tartva, ugyanakkor a változtatások szükségességét felismerve nem csupán keresi, de jellemzően meg is találja a kreatív és innovatív válaszokat. Utalt az ügyészség rendelkezésére álló eszköztár szélesedéséről, melyek közül az adott ügy megoldását leghatékonyabban biztosítót kell alkalmazni. Hangsúlyozta, hogy az új jelenségekre adandó megfelelő válaszok nem csak a büntető, hanem a közjogi szakterületen is fontos követelménynek számítanak - közölte a helyettes sajtószóvivő ügyész.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában