purim-ünnep

2019.03.25. 16:23

A legvidámabb zsidó napot ülték Gyöngyösön

Már negyedik alkalommal vigadtak a purimon.

H. É.

Az egyetlen olyan zsidó örömünnep, amikor teljesen elengedhetjük magunkat – kezdte köszöntőjét Weisz Péter a vasárnapi purim ünnepségen. A Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett, újjáalakulásuk óta már ez a negyedik alkalom, hogy ebben az időszakban megemlékeznek a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmeneküléséről.

– Meg akartak ölni bennünket, de megmenekültünk, most pedig vigadunk – jelentette ki. – Ezzel a három szóval lehet összefoglalni az ünnep jelentőségét. Egyébként a Hanuka mellett a zsidóság másik nagy ünnepe a purim, amikor is nemcsak szabad, hanem kötelező is örvendeni.

Hozzátette, sokszor zsidó farsangként is emlegetik e napot, mert ilyenkor szokás jelmezt ölteni, ajándékokat osztani és a szegényeket segíteni.

A Mazsihisz elnöke, Heisler András hangsúlyozta, hogy a helyi szervezettel igen szoros a kapcsolat és jó látni, hogy a hazai zsidóság egyre aktívabb egy-egy rendezvény kapcsán. Az esten Balázs Fecó adott koncertet, majd Kathy-Horváth Lajos és fia lépett a színpadra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában