Percről percre

2023.02.23. 09:36

Vacsora előtt még majdnem eladta Lenint az egri közgyűlés

33 napirendi pontot tárgyalnak.

HEOL

Oroján Sándor és Dr. Csetneki Attila a közgyűlésen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

22:00

A Senator-ház EVAT-ba apportálásáról is vitáztak. Este fél kilenc után jutottak ehhez a napirendi ponthoz a képviselők, ekkor még tíz napirendi pont tárgyalása volt hátra.

Oroján Sándor ismertette, már tavaly eldöntötték az apportot, hogy a Senator-ház folyamatos nyitvatartása biztosított legyen. Erre azonban nem készültek el a tervek az önkormányzatnál, nem hajtották végre a közgyűlési döntést.

– Az EVAT majd elvégzi a munkát, amit a polgármester úr elmulasztott – mondta Oroján Sándor.

– Állítsd már le magad, folyamatosan csak hazudsz, még este fél tízkor is képes vagy felállni. Nem baj, majd Szalókon újraválasztanak – vágott közbe Mirkóczki Ádám.

Oroján sándor szerint igenis a polgármester mulasztott. Mirkóczki Ádám szerint az EVAT Zrt. nem tudta elérni a közös megegyezést, ami miatt nem lehetett az apportot megvalósítani. Dr. Csetneki Attila kiemelte, a közös megegyezés nem feltétele az apportnak, ezt pedig már januárban is elmondta a polgármesternek.

A polgármester azt felelte, hogy a könyvvizsgálói anyag nem teljes körű, szabálytalanságok miatt nem hajtható végre az apport. Szerinte semmi értelme az apportnak, inkább addig kellett volna kiírni pályázatot egyre alacsonyabb bérleti díjjal, míg nincs bérlő. Úgy véli, az egész arra megy ki, hogy  a transzparencia megszűnjön. Módosító javaslatot nyújtott be, hogy az önkormányzat pályáztasson.
A tanácskozás még nem ért véget, a további eseményekről pénteken tájékoztatjuk portálunk olvasóit.
 

20:53

Mirkóczki Zita előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy a Márai látogatóközpont kerüljön az egri turisztikai céghez, s ott a rendezvények mellett valóban üzemeltessen látogatóközpontot, amelyben borkultúrával kapcsolatos látnivalókat mutatnak be.  

Minczér Gábor, Farkas Attila es Mirkóczki Ádám szerint viszont ez nem jó ötlet, hiszen az eddigi üzemeltető Agria Film Kft. saját mozi bevételéből meg tudta finanszírozni a rendezvényeket. Üzleti tervet szeretnének látni. Mirkóczki Zita elmondta, tavaly a Márai 30 millió forintos veszteséget hozott. Kiemelte, hogy Berényi Tamás az Agria Film Kft. ügyvezetője sem készített túl részletes üzleti tervet. Idén pedig alig tervez programokat. Császár Zoltán hangsúlyozta, hogy az lenne a megfelelő megoldás, ha a népszerű programok mellett a kulturális vonal is teret kapna. A turisztikai cég ügyvezetője azt közölte, hogy szó sincs arról, hogy kizárnák a fiatalokat. A cél pedig a turisztikai látogatóközpont es rendezvénytér együttes üzemeltetése.  

– Még egyszer elmondom, nem rendezvénytérnek épült, hanem látogatóközpontnak, pályázati pénzből. Azt akarjuk, hogy még több lehetőséget nyújtson a Szépasszony-völgy – reflektált Mirkóczki Zita.

A közgyűlés megszavazta, hogy a jövőben a turisztikai ceg üzemeltesse a központot.  

A Dobó István pályázattal kapcsolatban Mirkóczki Zita ismertette, hogy azt a Dobó István Vármúzeummal közösen bonyolítanák le. A képviselők megszavazták a javaslatot, de beleírták, hogy csak férfi lehet Dobó István.

Keresztes Zoltán Olasz utcai parkolóval kapcsolatos előterjesztésről kifejtette, hogy a maradvány sorról szeretné finanszírozni annak megújulását, hiszen oda fog kerülni a tavaly fel nem használt összeg. Szeretné továbbá azt is, hogy a közvilágítás is megvalósuljon.

Minczér Gábor arról beszélt, hogy a körzetnek már megszavazták a Cfrakapu utcai parkoló kialakítását százmillió forintért. Ráadásul szerinte azt nem fogják kihasználni még, ha meg is valósítható forgalomtechnikai szempontból, ugyanis az emberek nem szeretnek másik utcában sem parkolni, hiszen akkor gyalogolniuk kell.

Szűcs Tamás elmondta, hogy az EVAT nem tud részt vállalni tovább a parkoló üzemeltetésében, ugyanis saját tulajdonán, bérleti szerződés nélkül ingyen biztosítja a parkolást. Ez után senki semmilyen adót nem fizetett. A parkolót egyébként 2019-ben saját költségén kialakította az EVAT, előkészítettek egy bérleti szerződést, de azt nem írták alá. Szűcs Tamás azt mondta, hogy úgy tudja, az előkészített bérleti szerződést nem volt hajlandó aláírni a polgármester. Keresztes Zoltán végül úgy módosította az előterjeszését, hogy áprilisig készítse elő az EVAT a felújítás terveit. 

A képviselők nem szavazták meg az előterjesztést.

Keresztes Zoltán javasolta, hogy a Borsitz János uca végében található 74 négyzetméter területű, belterületi, nem közterületi földrészletet sajátítsa ki vagy vásárolja meg az önkormányzat.  Az egyébként ebben a zsákutcában a közlekedés zavartalansága, például mentő, tűzoltó, kukás járművek megfordulásának a biztosítása érdekében a lakosok már számos esetben kérték az ingatlan közlekedési terület céljára történő alkalmazását.

– Az lenne a kérdésem, hogy miből. Ugyanis néhány órával ezelőtt nullázták le azt a sort, ahol erre is felhasználható tartalék volt – érdeklődött a polgármester.

Egymillió forint alatti összeg, ha nincs fedezet, felajánlom a képviselői keretem egy részét erre – hangzott a válasz.
Megszavazták az előterjesztést.

19:30

Szintén megszavazták Keresztes Zoltán javaslatát a Cifrakapu utca szélesítésére és parkolóhelyek kialakítására. Igennel voksolt a képviselők többsége Oroján Sándor önkormányzati cégeknél végzett bérfejlesztési tartalék létrehozását indítványoó javaslataira. Ugyancsak elkülönítettek egymillió forintot macskaivartalanítási programra, hogy megelőzéssel csökkentsék a város jelentős kóbormacska állományát.

Oroján Sándor érdeklődött, hogy több módosítási javaslatáról,melyet előterjesztett, miért nem szavaznak. Dr. Bánhidy Péter jegyző közölte, hogy azért nem, mert azt az ülésen nem ismertette.

Ezek között van például az Eger Sikeréért Egyesület idei kőletétele a csillag sétányon, a Kepes Központ és a civil szervezetek támogatása is.

– Elküldtük időben e-mailben. Komolyan ezen rugózunk? – kérdezte Oroján Sándor.

A képviselők végül elfogadták a város idei költségvetését.

Következett Eger nevének, zászlajának és címerének használata. Az előterjesztés szerint a jövőben csak a Városi Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság bírálhatja el ezt.

A Szépasszony-völgyben történt pinceomlással kapcsolatos vis maior pályázat ügyéről Császár Zoltán kifejtette, hogy a történelmi pincesor védelme a cél, ez a megfelelő vízelvezetés kialakításával valósulhat meg. A képviselők igennek voksoltak.

Mirkóczki Ádám polgármester szabadságainak ügye következett, Mirkóczki Zita arról érdeklődött, hogy kötelező-e kiadni a szabadságot, a jegyző jelezte, hogy nem. A képviselők megszavazák a szabadságtervet, de jó néhányan tartózkodtak.

Tárgyaltak arról is, hogy a Memento Park Budapest üzemeltetője átvenné az általa régóta tárolt Lenin-szobrot amely egyébként az egri önkormányzat tulajdona. Császár Zoltán jelezte, hogy a szobor talpazata egy óriási vörösmárványtömb, amely értékesíthető.  

– Lenin szellemének megszentségtelenítése lenne, ha kapitalista módon eladnánk. De lehet, hogy vannak  az országban műgyűjtők, akik megvásárolnák – mondta Farkas Attila.

Dr. Pócs Alfréd arról beszélt, hogy Lenin rettenetes dolgokat tett, de talán az önkormányzat akkor jár jól, ha értékesíti.

– Most nem értem, akkor Lenint is adjuk el? – kérdezte Császár Zoltán. Hozzátette, közben jelezték neki, hogy nem márvány, hanem még értékesebb, gránit a talapzat.

Kovács Cs. Tamás és dr. Csetneki Attila azt javasolta, hogy a talpazatot hasznosítsák, de a szobrot adják át a szoborparknak.

Volt, aki azért nem támogatta Farkas Attila indítványát, mert nem hiszi, hogy szerencsés lenne valaki Lenin iránti nosztalgiáját aprópénzért támogatni egy eladással.

Mirkóczki Zita javasolta, hogy Rostás Bea szobrásszal hasznosíthatnák a tömböt.

– Alpolgármester úr módosítóját én nem fogadom be, mert nem akarom, hogy mondjuk eladjuk a szobrot és valaki az Almagyar tetején kitegye a kertjébe – jegyezte meg Mirkóczki Ádám. A képviselők ezzel egyetértettek, döntésük szerint a parknak adják a Lenin szobrot. 

18:44

Kovács Cs. Tamás szintén azt emelte ki, hogy több mint 40 milliárd forintos költségvetésbe 700 millió forintra tettek javaslatot, de ezt sem hajlandóak elfogadni.  

– A költségvetés tervezése az előző év novemberében elkezdődött, minden képviselő előtt nyitva volt az ajtó – közölte a polgármester, aki ezt követően egy óra szünetet rendelt el, hogy összefésüljék a költségvetési módosításokat.

A szünet után Juhász Tamás, a gazdasági iroda vezetője ismertette, hogy feldolgozták a módosító indítványokat.

– A bevételi oldalt 340 millió forinttal emelték meg, nyilván ennyivel emelkedik a kiadási oldal is. Két olyan módosító indítvány van, amihez pontosítani kell, ebből az egyik Komlósi Csaba zöld programokat tartalmazó indítványánál a fedezetet kell megjelölni pontosabban. Sós Tamás Dévai utcai felújításánál pedig az összeget kell pontosítani. Oroján Sándor módosításához pedig nem lehet csak a maradványok számszerűsítése után fedezetet rendelni – összegezte.

– Fenntartanám a módosításaimat, ha nem teljesülnek a maradvány várakozások, akkor márciusban módosítjuk. Ezt nem tiltja a jog – mondta Oroján Sándor.

Szavaztak a módostókról, egyebek között bevették  a költségvetésbe a Sóház utca felújítását, döntöttek arról, hogy folytatódik a Kutyabarát város program. Elfogadták, hogy több pénz jusson az egri Kulurális és Művészeti Központnak 50 millió forinttal, illetve 180 millió forint a kulturális programokra. Jut pénz a Tulipánkert utca kialakítására is, valamint a Komlósi Csaba által ismertetett zöld programokra is. 

16.55

A gazdasági iroda vezetője közölte, hogy azért nincsenek a rövidtávú kamatbevételek betervezve soha, mert nem lehet tudni, mikor kezdik csökkenteni a jegybanki alapkamatot. Most kifejezetten jó a kamatkörnyezet, de ez változhat. Hozzátette, ráadásul előrevetíthető, hogy bevételi oldalon nem teljesül minden, tavaly például az ingatlaneladások nem teljesültek a vártak szerint.

– Visszautasítom azt a feltételezést, hogy a költségvetés nem őszinte, vagy én nem adom meg a kellő információt azzal kapcsolatban, hogy melyik címsoron mi szerepel – hangsúlyozta Juhász Tamás irodavezető. 

Császár Zoltán kérte a képviselőket, hogy kicsit vegyenek vissza a lendületből, mert lassan nem osztogatás, hanem fosztogatás zajlik.

– Negyven milliárd forint a költségvetés főösszege, ennek a fele működési költség. Csak az adóbevétel 6 milliárd forint. Összesen 700 millió forintról beszéltünk, ennyi mozgástér csak van. De ha elfogadjuk ezt a költségvetést, még márciusban is visszatérhetünk rá, azt kérném a szakértőktől, hogy legyenek szívesek írásban elmondani, mi a probléma, és azt is, hogy mi a megoldási javaslatuk. Nehogy már azon vitatkozzunk, hogy bérfejlesztést akarunk a cégeknél vagy több pénzt a városgondozásnak. Azért a döntési kompetencia és a felelősség még mindig a miénk – mondta Oroján Sándor a gazdasági irodának címezve. 

Minczér Gábor szerint a probléma az, hogy ezeket már a költségvetési egyeztetésen be kellett volna nyújtaniuk a képviselőknek. Mirkóczki Zita arról beszélt, hogy a gazdasági iroda vezetőjét kérdezte arról, mikor álljanak elő a módosító ötleteikkel, és azt mondta, elég a közgyűlésen. 

Farkas Attila azt kérte, hogy rekesszék be az ülést, mert érdemben nem tud igent vagy nemet mondani egyik módosító indítványra sem, hiszen azok tegnap éjszaka érkeztek, írásban nem látta. 

– Én igenis elküldtem a javaslataim, egy sem került be. Ha unja alpolgármester úr, akkor el lehet menni, ön nélkül is meg tudjuk szavazni a költségvetést – mondta Orosz Lászlóné. 

– 25 javaslat és összesen legfeljebb 700 millió forintnyi mozgástér a 40 milliárd forintos költségvetésben. Azért ne haragudjanak, de a döntés a miénk. Ha azt írjuk a költségvetésbe, hogy fél milliárd forintot akarunk költeni rózsaszín gumielefántokra, akkor ahhoz jogunk van. Lehet, hogy ki fognak nevetni érte, de megtehetjük – mondta Oroján Sándor. 

Kovács Cs. Tamás szintén azt emelte ki, hogy több mint 40 milliárd forintos költségvetésbe 700 millió forintra tettek javaslatot, de ezt sem hajlandóak elfogadni.  

– A költségvetés tervezése az előző év novemberében elkezdődött, minden képviselő előtt nyitva volt az ajtó – mondta a polgármester.

Egy óra szünetet rendelt el a polgármester, hogy összefésüljék a költségvetési módosításokat. 

15.55

Bódi Zsolt kiemelte, az élvonalban és az utánpótlás szintjén is jelentős sporttevékenység folyik, így a sporttámogatásokat legalább a tavalyi mértékre kell emelni. Szintén fontos lenne, hogy újabb térfigyelő kamerákat telepítsenek a városba de erre egy forintot sem terveztek be.

Orosz Lászlóné arról beszélt, hogy a polgármesteri hivatal dologi kiadásai 300 millió forintot jelentenek. Szerinte ez az összeg magas. Azt is kérte, hogy a cégek működési támogatásait időben utalják ki nekik, hiszen előfordult, annyira későn kapták meg a pénzt, hogy nem tudták felhasználni és vissza kellet fizetni. 

A gazdasági iroda vezetője úgy válaszolt, hogy csak 120 millió forint a rezsitöbblet a hivatalnak, emiatt van ekkora emelkedés.

Oroján Sándor arról beszélt, hogy bevételi oldalon számos tavaly is teljesülő forrás nincs betervezve, ilyen a kamatbevétel és egyes adóbevételek. Szerinte nem reális, hogy a rezsi a dologi kiadások soron van. Arról is beszélt, hogy 530 millió forint helyett mindössze 480 millió forintot terveztek be, miközben egészen biztosan nem lett olcsóbb a város tisztán tartása. 

14.52

Farkas Attila másfél millió forintot szeretne az 1552 faültetési programra.

Orosz Lászlóné egyrészt a Szépasszony-völgybe szeretne megvalósítani egy utat, amelyet már évekkel ezelőtt megterveztek, erre 70 millió forintot szánna. Másrészt a Hajdúhegyen a Kisasszony utcában szeretne járdát felújítani. 

14.30

Kovács Cs. Tamás egyrészt jelezte, fontosnak tartja, hogy folytatódjon a Kutyabarát Város Program. Másrészt arról érdeklődött, hogy a betervezett közel 300 millió forintos járdafelújítás pontosan mely területeken zajlik majd.

Mirkóczki Zita elmondta, 180 millió forintnyi igény érkezett be rendezvények támogatására, ez 20 millió forinttal több mint tavaly.  

– Nem láttam benne az Egy ütős nap támogatását, ami 600 ezer forint. Illetve a Sportmúzeum működési támogatását sem. Tavaly a Végvári vigasságokra is sikerült támogatást adni, most a vármúzeum 10 millió forintot kér erre, de a könyvtár is kér 1-2 milliót. Tehát én azt szeretném kérni, hogy 150 millió forinttal emeljük meg a betervezett 30 millió forintot a kulturális rendezvényekre. Megvan a fedezet is, a kamatbevételek, amire eddig nem hoztak létre címsort a bevételi oldalon. Márpedig tavaly is nagyjából 300 millió forint bevétele volt ebből a városnak – közölte. 

Elmondta, hogy a Márai működtetésére is szeretne további 37 millió forintot, ezt a Wigner rezsitámogatásából szeretné átcsoportosítani, az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. Működésére 15 millió forintot szeretne pluszban, ezt pedig a Polgármesteri Hivatal működéséből szeretné átcsoportosítani. 

14.20

A költségvetés tárgyalásával folytatódott a közgyűlés, a képviselők elkezdték körzeteiket érintő felújítási kéréseiket sorolni. Császár Zoltán először arról beszélt, hogy a Szépasszony-völgyben nem biztonságos a macskaköves szakasz, ezt mindenképp javítani kellene szerinte. A Szvorényi utcában is említett egy sérült járdaszakaszt, illetve a Grőber urnatemető falának javítását is kérte beütemezni. 

12.34

Az építményadó emelésének ügye következett. Mirkóczki Ádám felolvasta, hogy több helyi cég és gyár, például a ZF, illetve az Emerson is azt írta az önkormányzatnak, hogy munkahelyeket veszélyeztet az adóemelés, illetve a jövőbeli bővítési terveket negatívan befolyásolja a tulajdonos szemszögéből. Volt olyan kisebb cég, amelynek vezetése azt írta, hogy az éves bevételük nincs annyi, amennyi költség az adónem emelésével jár. Volt olyan is, aki azt jelentette ki írásban, ha nem csökkentik vissza az adó mértékét a tavalyi szintre, akkor elgondolkoznak arról, hogy másik, kedvezőbb adózású településre költözzenek. Ezért terjesztette be a polgármester az adómérték visszaállítását a tavalyi szintre.

– A november végi döntésünket követőn senki sem értesítette a vállalkozókat, így nem tervezték be azt a költséget. Ez itt a probléma. Az 500 négyzetméternél nagyobb épületekről van szó, olyan vállalkozók ők, akiknek van miből kifizetni az emelést, de nem tervezték be, ez is benne van a levélben, amit kapott a polgármester, megkaptam ugyanis én is. Mindennek fényében úgy gondolom, hogy kompromisszumos megoldást kell keresni, de nem az a válasz, hogy mindent visszacsinálunk. Nem maradhatunk meg a 2011-es adómértéknél. Adót fizetni kell, emelni is kell – mondta Oroján Sándor. Hozzátette, a döntésük szerint a legtehetősebbeket érinti az adóemelés. 

– Megtehetnénk, hogy hátradőlünk és legyintünk, hogy majd elketyeg valahogy ez a költségvetés, de túlságosan is függünk az állami kompenzációtól, bevételekre van szükség. Javaslom, hogy márciusra dolgozzunk ki egy korrekciót – tette hozzá. 

– Annak, hogy egy város versenyképességét növeljük, sok komponensből áll. Az egyik az adómérték. Nem tudunk versenyezni azokkal a városokkal, ahol humánerőforrás és infrastruktúra szempontjából is kedvezőbbek az adottságok, ilyen például Debrecen. Eger erőssége a kiszámítható, alacsony adó. Eger legnagyobb munkaadói háborognak, átgondolatlan emeléssel veszélyeztetitek az ott dolgozók munkáját. Az a probléma, hogy ti nem egyeztettetek az adózókkal sem a mértékről, sem az ütemezésről előre. Rendben van ez a mérték is, csak nem egyszerre, nem azonnal. Ha kivetünk egy 250 százalékos adóemelést, akkor hogyan fognak fizetést adni? Az építményadójuk ráadásul töredéke az iparűzési adójuknak – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám.  Kérte, hogy fogadják el most az előterjesztését, és kezdjék meg a jövő évi adóemelés kidolgozását. 

Korsós László, az adóiroda vezetője közölte, a bizonytalanság miatt még a pénzügyminisztérium sem tudta megmondani, hogy maximalizálják-e az önkormányzatok adóit.

– Emiatt sokkal hamarabb nem is lett volna célszerű az emelésről beszélni. Az is igaz, hogy a munkaadóknak a kiszámíthatóság fontos, nyilván annak örülnek, ha nincs adóemelés. Nyilván azt is látjuk, hogy az adóforintok nem annyit érnek, mint mondjuk öt éve. Ugyanakkor január elején nyilatkoznak a tulajdonosok arról, hogy az adótárgyaikban állt-e be változás, addig nem is tudjuk a mértéket meghatározni. Ezt követően tudjuk a határozatokat kiküldeni, nyilván ezt követően látták, hogy mekkora mértékben emelkedett az adó. Hozzánk is érkezett több panaszos levél. Egyébként van arra lehetőség, hogy illetékmentes kérelemmel fizetési könnyítést, részletfizetést kérjenek. Nem tudom, mi lesz most a döntés, de ha csökkentünk, akkor nekünk újra ki kell küldeni a határozatokat. Ha márciusban döntenek, akkor a márciusi előleget már ki kell fizetniük az emelkedett mértékben, de ha később mégis kevesebb lesz, akkor bonyolultabb a helyzet – részletezte az irodavezető. 

Komlósi Csaba arról érdeklődött, hogy ha csökkentik az adónem mértékét, az a költségvetést hogyan érinti. A polgármester válasza szerint be van tervezve a kiesés.

Az adóiroda vezetője elmondta, nagyjából 350 millió forint kiesést jelent, ha visszaállítják az adómértéket. 

– Saját magunk karikatúrái vagyunk az ilyen döntésekkel – mondta Mirkóczki Ádám.

Mirkóczki Ádám, Eger  polgármestere
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Csetneki Attila felhívta a figyelmet arra, hogy ha visszacsökkentik az adó mértékét, akkor a bevételnövelési törekvésük, mellyel a kormányzati kompenzációért közdöttek, semmissé lesz, gyakorlatilag becsapják a kormányt. 

Orosz Lászlóné kitért arra, hogy azért ezek a cégek kapnak támogatásokat is. Ez a 300 millió forintos többlet pedig jól fog jönni a Volánnak fizetendő összeghez, s akkor talán annak a kamatai is csökkennek.

Dr. Pápai Ákos javasolta, hogy visszamenőleg, január elsejétől csökkentsék vissza az adóemelést.

A képviselők nem szavazták meg a visszaállítást. Mirkóczki Ádám elmondta, mivel tegnap éjszaka annyi módosító javaslat érkezett a költségvetéshez, ezért másfél óra szünetet rendel el, hogy a gazdasági iroda dolgozhasson ezeken a következő napirendi pont, a költségvetés elfogadása előtt. 

11.03

Az első napirendi pont a Volánbusz veszteségfinanszírozása.

– A város 2016 óta görget maga előtt bizonyos tételeket. Soha nem az aktuális évben rendezték a veszteségfinanszírozást. Több körben egyeztettünk a Volánbusz képviselőivel. A Volánnal 2027-ig él a szerződés, sikerült úgy ütemezni a tartozásainkat, hogy a szerződés időtartamán belül törlesszük, de ne veszélyeztessük a költségvetést – ismertette a polgármester.

Mirkóczki Zita arról érdeklődött, hogy az ezer forintos buszbérletek után kell-e általános forgalmi adót fizetnie az önkormányzatnak, illetve azt is megkérdezte, hogy kamatot kell-e fizetnie az önkormányzatnak azért, mert korábban nem fizetett a volánnak.

A gazdasági irodavezető közölte, mivel a veszteségfinanszírozás majd növekszik a bérletek árával, ezért ugyanúgy támogatás, ami ÁFA-mentes. Azt is kifejtette, hogy a Volán eltekint egyes járandóságoktól, csaknem egymilliárd forintos tételben. 

Orosz Lászlóné arról beszélt, hogy szerinte nem érvényesül az egyenlőség elve, hiszen a Hajdúhegyen nem tudják igénybe venni a tömegközlekedést, ugyanez hangzott el az Almagyar városrésszel kapcsolatban is. Oroján Sándor viszont azt mondta, szerinte annyira rossz a tömegközlekedési szolgáltatás, hogy ha nem kérne pénzt a Volán, az sem lenne meglepő. Végül elfogadták a Volán igényét. 

10.33

– Az Evatnál nem belső vizsgálat zajlik, hanem tulajdonosi vizsgálat. Minden dokumentumot megküldenek elektronikusan, csak önök nem várják meg. Egyetlen ember van, aki itt bűnöző, Spisák György aljegyző, akit jogerősen elítéltek. Hogy ülhet még itt? – mondta Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakióvezető. 

Oroján Sándor felszólalt az egri közgyűlésben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Zita arról érdeklődött, hogy valós vagy hamis az az interneten terjedő dokumentum, amelyben az áll, hogy Spisák Györgyöt elítélték.

– Most akkor belső ellenőrzés zajlik, vagy tulajdonosi ellenőrzés? – kérdezte.

Bódi Zsolt arról érdeklődött, hogy szorult be az alpolgármester lába.  

– Gondolom ön nyomta befelé az ajtót, nem? Én, amikor jöttem be a hivatalba, szóltam a portásnak, hogy érkezem. Rendszerint elég sokat kellett várni, hogy valaki beengedjen az irodákba. Tegnap is elmondták, hogy a vezérigazgató úr nem ér rá, csak türelmesen kellett volna várni –  mondta Bódi Zsolt.

– Egy három soros válaszra 9 hónapot kellett várnom a hivataltól. Csak azután válaszoltak nekem, hogy a sajtóban körbe ment az Olasz utcai parkoló ügye. Nekünk 9 hónapot kell várni, majd mi is jöjjünk és verjük az ajtót? – kérdezte Keresztes Zoltán. 

10.09

– Tegnap fizikai erőszakkal akadályozták meg, hogy bejussunk az Evat Zrt.-hez. Az Evat nem indított belső vizsgálatot a városejlesztési cégnél. Spisák György aljegyző próbált bejutni a tulajdonos képviseletében, és az Evat Zrt. sajtómunkatársa fizikailag megakadályozta, nem engedte be. Ekkor hívott minket, ekkor érkeztem a helyszínre, ám egy másik dolgozó, amikor próbáltam bejutni, rám nyomta az ajtót és azt ismételgette, „Itt nem jöttök be!”. Kihívtuk a rendőrséget, végül aztán az igazgatóhelyettes engedett be – fejtette ki Farkas Attila az Evatnál történt tegnap esti rendbontással kapcsolatban.

– Az egész eseményről van egy jegyzőkönyv, amit az aljegyző is aláírt, e szerint nem történt fizikai erőszak az alpolgármester úrról pedig van egy videó, amint a lábával próbál meg behatolni – mondta dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP). 

09.58

Bódi Zsolt azt mondta erre, nem ért egyet. Szerinte a polgármesternek kellene lemondania.  

– Értem Pápai Ákos szavait, ez bizonyos szinten népszerűséget hoz. Önnek nincs vesztenivalója, de mi megválasztott körzeti képviselők vagyunk, ígéretet tettünk a választóknak. Nem azért vagyunk itt, hogy feloszlassuk magunkat, hanem, hogy dolgozzunk – mondta Császár Zoltán.

Mirkóczki Zita az egri közgyűlésen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ne állítsunk olyat, hogy aki listáról került be az nem választott képviselő, a listára is szavaznak – mondta a polgármester.

– Aki nem tud itt dolgozni az álljon fel és menjen haza – osztotta meg a véleményét Mirkóczki Zita (MSZP).

9.47

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) a rendőrségtől kérdezte, hogy a Felnémeten történt bűncselekmények ügyében hol tart a nyomozás.

Kovács József rendőrkapitány elmondta, hogy az elkövetőket elfogták, előzetes letartóztatásban vannak. 

Dr. Pápai Ákos arról szólt, hogy a népességszám csökkenésével a következő választás egészen másként alakul. Nem lesz 12 körzeti képviselő csak 10, s kompenzációs listáról is kevesebben kerülnek be.

– Nem lehet az, ami eddig, hogy ígérgetünk fűt-fát, miközben a város csődben van. Csak a közutak állapota százmilliárdos beruházást igényelne. Legalább erre a következő egy évre együttműködően, konstruktívan kellene dolgoznunk. Ez Eger érdeke. Hány olyan emberrel találkozunk a városban, akik azt mondják, hogy ez a közgyűlés „de jó” – mondta. – Nem, tényleg nem volt nagyon jó soha, de valamilyen volt. Ennek a városnak nincs másfél éve arra, hogy az folytatódjon, ami most megy. Kérem, ha a márciusi ülésen benyújtom a közgyűlés feloszlatására tett indítványomat, mindezt tartsuk szem előtt – mondta. 

09.35

Várhatóan a költségvetés tárgyalásával kezdődik a februári rendes egri közgyűlés, mely az ülés legfajsúlyosabb pontja. 

Napirend előtt Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, sürgősségi indítványokat nyújtott be egyrészt a Katona téri parkolóház ügyének rendezése, másrészt a Egri Városfejlesztési Kft. vezetőválasztása ügyében. 

Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) arról érdeklődött, hogy sikerült-e megoldani annak a technikai feltételeit, hogy látsszon, ki és hogyan szavaz. A polgármester elmondta, hogy igen, ez mától látszani fog. 

Dr. Pápai Ákosfelszólal az egri közgyűlésen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Keresztes Zoltán (Momentum) jelezte, nem kapott parkolóházzal kapcsolatos indítványt, és nincs is feltöltve.

– Arra tettem indítványt, hogy az Evat minden Katona téri parkolóházhoz kapcsolódó kulcsot dokumentumot átad az önkormányzatnak, hogy megvalósuljon a minél hamarabbi megnyitása – mondta Mirkóczki Ádám. 

– Én is adtam be sürgősségi indítványt a parkolóházzal kapcsolatban, én ezt nem látom – mondta Keresztes Zoltán. A képviselő azt szeretné, hogy az Agria Parkoló Kft. és az önkormányzat között kötött szerződést hozzák nyilvánosságra.

– Az Agria Parkoló Kft. nem járult hozzá még ehhez. Tárgyalhatjuk az előterjesztést, de nem lesz semmi eredménye. Tárgyalhatjuk A walesi bárdokat is, nagyszerű vers, de épp úgy nem következik belőle semmi, mint ha a szerződés ügyét tárgyaljuk – közölte a polgármester. A képviselők megszavazták, hogy vegyék napirendre az ügyet. 

Napirend előtt Komlósi Csaba javasolta, hogy időkorlát nélkül tárgyalják a költségvetést. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában