Omega

2023.09.14. 11:27

Ciki elárulta: a Gyöngyhajú lány is elhangzik a gyöngyösi Omega-bulin

Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa beszélt portálunknak az Omega Testamentum küldetéséről.

Szabó István

Debreczeni Ferenc a gyöngyösi Omega 60 kiállítás szerdai megnyitóján beszél

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szeptember 17-én este a legendás Omega együttes felejthetetlen dalai csendülnek fel a gyöngyösi Fő téren az Omega Testamentum előadásában. A gyöngyösi származású Debreczeni Ferenc, azaz Ciki, az Omega dobosa a szerdai Omega 60 elnevezésű gyöngyösi kiállításmegnyitón arról beszélt portálunknak, hogy amikor 2020-2021-ben bő egy év alatt hunyt el az együttesből Benkő László billentyűs, Mihály Tamás basszusgitáros, majd Kóbor János (Mecky) énekes, azon tépelődött, hogy abbahagyja-e a zenélést, hogy mi legyen ezután. 

– A tragikus események után azt gondoltam, nem szabad abbahagyni. Az Omega 2020. novemberében megjelent utolsó nagylemeze, a Testamentum csak stúdióban hangzott el, illetve ha valaki megveszi, meghallgathatja CD-n. Arra gondoltam, ezt valamilyen módon színpadra kellene állítani. Ez az elhatározás volt az, ami már Őriszentpéterig is elvezetett, ahol tavaly augusztusban megcsináltuk az Omega 60. évfordulós koncertjét. Arra már úgy állítottuk össze a programot, hogy a későbbiekben az lesz a váz. Azóta is ezzel foglalkoztunk, mert nincs mese, a közönség elé kell vinni az album anyagát – csak akkor lesz igazán valós a történet, ha élőben is elhangozhat. A stúdióanyag élőben való megfelelő visszaadásának annak idején Mecky volt az igazi atyja. Hogy nélküle és a többiek nélkül valamilyen szinten hiteles tudjon lenni az előadás, ez csak a reményünk. Én megpróbálom, de többiek is, akik nem is Omega tagok voltak. Ezért is tartott ilyen sokáig a színpadi megjelenésünk. Gyakorlatilag most érkeztünk el odáig, hogy az Omega Testamentummal elkezdtünk koncertekben, turnéban gondolkodni – részletezte Debreczeni Ferenc. 

Mint mondta, a Testamentum lemez 5 száma hangzik el a koncerteken, a fellépések további része pedig természetesen korábbi dalokból áll. Játszanak 1971 előtti számokat is, hiszen két nagy nóta mindenképpen el kell hogy hangozzék: a Gyöngyhajú lány és a Petróleumlámpa. Nincs mese, ezzel a közönség kedvében kell járni, erre mindig gondolni kell, tette hozzá Ciki. Hallható a koncerteken a progresszív időszak, a maga három fajta stílusváltásával, s haladnak egészen a Testamentumig. Arról, hogy a lemezkiadás folytatódik-e, Debreczeni Ferenc azt mondta, nem hiszi.

– Az Omega lemezek sorában, mint új kiadvány, szerintem a Testamentum az utolsó darab. Most már nincs meg az Omega legénység, nem is lehetne Omega nevet adni egy új albumnak, de a Testamentum jelen pillanatban így hiteles. Két-három évet adok annak, hogy el tudjuk vinni az anyagát azokra a helyekre, amelyek igazán fontosak, és én is nagyon szeretném. És gondolom, a közönség is nagyon várja. Talán koncertlemez születhet ez idő alatt. Hogy aztán közben mi, hogyan alakul, az még a jövő kérdése – fogalmazott Debreczeni Ferenc.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában