Rocktörténet

2023.09.13. 19:24

Omega 60: kiállítás nyílt az együttesről Gyöngyösön + fotók

A zenekar teljes története megelevenedik dióhéjban a különleges relikviák, eredeti fellépőruhák, lemezek, plakátok, videók révén.

Szabó István

Eredeti fellépőruhákat is láthatunk a kiállításon

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Omaga 60 címmel nyílt kiállítás szerdán a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban. A legendás Omega együttes hat évtizedét bemutató tárlat a zenekar teljes történetét feleleveníti dióhéjban eredeti fellépőruhákkal, lemezekkel, plakátokkal, videófelvételekkel. Látható rengeteg más különlegesség mellett Kóbor János énekes fellépő sálja, Benkő László billentyűs színpadi kalapja, de a gyöngyösi származású, Gyöngyös díszpolgári címével is kitüntetett Debreczeni Ferenc dobos dedikált dobverői is. Maga Debreczeni Ferenc is megjelent a megnyitó ünnepségen. 

– A  kiállítás ötlete elég fiatal, de szerencsére hamar megvalósult. A gyöngyösi tárlat összefügg az Omega Testamentum zenekar hétvégi gyöngyösi koncertjével, így egyszerre láthatja, hallhatja a közönség a két emlékezést. Szentesen található egy komplett Omega múzeum, annak az anyagából van lehetőség utazó Omega tárlatok összeállítására, egy ilyen érkezett most a Mátraaljára – mondta Debreczeni Ferenc.

Kárpáti István alpolgármester a nyitóbeszédében arról beszélt, hogy gyermekkorában az akkori huszonévesek figyelte, amint az Omega zenéjét hallgatják.

– Egyetemista koromban mi magunk is hallgattuk és énekeltük az együttes számait. Ma, amikor egészen fiatalok társaságában vagyok, azt látom, hogy a jelen huszonévesei szintén hallgatják az Omega dalokat. Azt gondolom, hogy az Omega is a tanúbizonyságát adja annak, hogy egy művészeti alkotás mennyire időtálló lehet – emelte ki Kárpáti István. 

A megnyitón közreműködött a gyöngyösi Nagy Gábor karnagy, zeneszerző, aki a zenekar Gyöngyhajú lány és Petróleumlámpa című örökzöldjeit játszotta el. Debreczei Ferenc elmondta, még nem dőlt el, meddig látható Gyöngyösön a kiállítás, de az biztos, hogy több napot hagynak arra, hogy az érdeklődők megtekinthessék. 





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában