Pitypang

2024.03.21. 14:01

Mutatjuk, mire jó az ehető és értékes vadnövényünk, a pitypang

Ki ne ismerné a gyermekláncfűnek is nevezett, mindenféle gyepben előforduló pongyola pitypangot. Már bontogatja szirmait. Ne irtsd, használd! Gyógynövény. Mutatjuk, mi mindenre jó.

Barta Katalin

Legismertebb és leghasznosabb vadnövényeink egyike most kezd virágozni. A pongyola pitypang szuperélelmiszer. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Natalja Domanskaya

A szuperélemiszerek közé is sorolhatnánk a pongyola pitypangot, amely hamarosan úton-útfélen sárgállik. Minden része ehető, és rengeteg egészségjavító hatással rendelkezik. Leggyakoribb és legismertebb vadzöldségünkről először Mária Treben A természet patikája című könyvből tudtam meg számomra fontos információkat. Azóta évek óta folyamatosan böngészem a gyógynövények hatásairól szóló könyveket, internetes bejegyzéseket. 
Ezúttal a gyorgytea.hu oldalon találtunk olyan információkat, amelyek hitelesek és bátran támaszkodhatunk az ott írottakra. Azt írják, a gyermekláncfű tejnedves, kesernyés ízű, gyakori gyomnövény, de akár a szuperélelmiszerek közé is sorolhatnánk. Sárga virágai tavasszal tömegesen virítanak sokfelé, tőlevélrózsája egész évben látható. Évelő faj, gyökerében a tartalék tápanyag, amivel áttelel az, az inulin, mint a csicsóka gumókban és még jó pár vad gyökérzöldségben is. Ehető, kóstolható minden része. Európa több országában nagyobb szerepe van, termesztik is gyűjtik is. 

Valószínűleg nem nagyon kell bemutatni ezt a fajt, szinte mindenki ismerheti, aki nyitott szemmel jár. Az egész növény ehető, de a fiatal leveleket, elsősorban a tőrózsa közepéből a legjobb gyűjteni. Gyűjthetjük a bimbókat és a virágzatot, valamint frissen elrágcsálhatjuk a tőkocsányt (szárat) is. Gyökere is ehető, de tea vagy kávészerű ital is főzhető belőle.

A leveleket egész évben szedhetjük, de a legjobb ízűek tavasszal.  A gyökeret ősztől tavaszig, a bimbót és a virágzatot akkor szedhetjük, amikor megjelennek. Gyakori gyomfaj, ha tiszta helyen találjuk, akkor szabad gyűjteni. A halványított pitypang "készítése" is ismert. Ez annyit jelent, hogy a pitypangtöveket gyűjtés előtt fénytől elzárják, letakarják, ettől zöld színük halványul, és kesernyés ízük is mérséklődik. Van, ahol a halványított levélzöldséget piacokon is árulják.    
Nyersen és főzve is ehető minden része. Ha keserű, akkor hideg vízben áztatással mérsékelhető a keserű íz. A leveleket leginkább salátaként ehetjük, főzve kisebb mennyiségben, inkább mással keverve. Bimbói is zöldségként ehetők vagy ecetes-sós kapriszerű savanyúságot is készíthetünk belőlük. Szétbontott virágzata, sárga virágocskái is tehetők salátába, fűszervajba, utóbbit szép sárgára színezik. Szirupot, zselét is lehet készíteni a virágok főzésével és áztatásával, de nincs jellegzetes íze, fűszerezni kell. A gyökér ehető, de keserű, áztatni kell. Megszárítva, darabolva, megpörkölve, megdarálva kávépótlóként vagy teaszerűen főzve is meg lehet kóstolni.


Táplálkozási értékei, hatásai:

 A pitypang számos erénnyel rendelkezik. A levél, jelentős mennyiségű káliumot, nyomelemeket, cukrokat, vitaminokat és inulint tartalmaz. Antioxidáns hatása is bizonyított. Vércukorszint csökkentő hatást is tapasztaltak a pitypanggal etetett nyulaknál, feltehetően úgy, hogy serkenti az inzulintermelést és gátolja a szénhidrátok felszívódását a bélben. A gyökér inulintartalma a legmagasabb ősszel, amikor, akár 40 százalék is lehet; tavaszra lecsökken. Az inulint a szervezetünk nem emészti meg, viszont a bélbaktériumok számára táplálékot jelent, ezért fontos prebiotikum, ami segíti a bélbaktériumok szaporodását. Keserűanyagai az emésztőnedvek termelődését, a májműködést serkentik. A növény fogyasztása esetén vízhajtó hatásával is számolni kell. Magas káliumtartalmával szív- vagy vese problémákban szenvedők számoljanak.


 

Figyelem, fontos: Fészkes virágúakra (például a parlagfűre) allergiások a keresztallergia eshetőségével számoljanak! Tejnedve irritáló lehet a bőrön, a ruházatot is megfestheti. Magas káliumtartalmával a szív- vagy vese problémákban szenvedők számoljanak!

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában