Agrár

2024.04.17. 18:10

Pétervásárán versenyeznek a legjobb mezőgazdasági gépészek

Két pétervásárai döntőse is van a szakmai versenynek, amely szóbeli vizsgával kezdődött, csütörtökön pedig gyakorlati feladatokkal folytatódik. A megnyitón felszólalók hangsúlyozták, az agráriumnak szüksége van a fiatalokra, köztük a mezőgazdasági gépészekre.

Tóth Balázs

A pétervásárai ÉASZC Pétervásárai Mezőgazdasági Technikum ad otthont a napokban a mezőgazdasági gépészek Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjének. A hazai képző intézményekből az előző fordulók alapján tizennyolcan kerültek be a fináléba, közöttük két pétervásárai tanuló, Eszes Zoltán Ferenc és Ürmösi Alex Gábor. Szerdán délután a diákok szóbeli vizsgán mutatták be portfóliójukat, a gyakorlati feladatokat pedig csütörtökön hajtják végre. Pénteken hirdetik ki az első három helyezettet, azt, hogy ki nyeri közülük a versenyt, csak a Szakma Sztár Fesztiválon tudják meg.

Eged István polgármester köszöntötte a fiatalokat és felkészítő tanáraikat
Eged István polgármester köszöntötte a mezőgazdasági gépészeket és felkészítő tanáraikat
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A szerda délelőtti megnyitón a pétervásárai iskolások adtak műsort, majd Eged István polgármester köszöntötte a fiatalokat és felkészítő tanáraikat. A polgármester kifejtette, bár csupán 2300-an laknak Pétervásárán, annyi intézményük van, mint egy 8-10 ezres városnak. Büszkék középiskolájukra és arra, hogy ilyen rangos eseménynek adhatnak otthont. Biztatta a versenyzőket, hogy legjobb tudásukat nyújtsák, amire képesek. Szerinte mindenki győztes, aki a döntőbe bejutott, hiszen ők már tudják szakmájukat.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei szervezetének elnöke örömét fejezte ki, hogy itt vannak a tehetséges fiatalok, hiszen ők képviselik azt, ami a NAK és a MAGOSZ célja, a generációváltást. Európa gazdatársadalma elöregszik, ők jelentik a jövőt, akik folytathatják a mezőgazdasági termelést. Ők már olyan gépeket ismernek, amelyeket az idősebbek már nem tudnak és nem akarnak megtanulni kezelni, a jövő útját járják, mutatták meg, hogy kell ezt tenni. Szerinte a magyar agrárium nehéz helyzetben van, megélt szebb napokat, kérte a résztvevőket, ne hagyják elveszni. Köszönte a kiváló helyszínt és a versenyt támogató cégeknek a támogatást.

Nagy szükség van a mezőgazdasági gépészekre

A versenybizottság elnöke, Majoros Ferenc ugyancsak hangsúlyozta, hogy az idősebb generációk már nem tudnak bánni, nem mernek dolgozni azokkal a műholdas eszközökkel, amelyeket a mai fiatalok már úgy kezelnek, mint a mobiltelefonjukat. Nagy szükség van a fiatal mezőgazdasági szakemberekre, hogy legyen magyar mezőgazdaság és élelmiszer előállítás. Ők az ország legjobbjai a szakmában, a vizsgán pedig arra lesznek kíváncsiak, mit tudnak, és nem arra, hogy mit nem tudnak, biztatta a diákokat.

A megnyitón az iskola igazgatója, Asztalos Anna is köszöntötte a fiatalokat, kiemelve, nem csak a saját diákjainak szurkol, hanem mindegyiküknek. Kiemelte, az intézmény 1962-ben került Pétervásárára, az egyedüli állami fenntartású agrár iskola a megyében. Már generációkat képeztek, ő 2003. óta tanít itt, és szeptembertől lesz olyan diákja, akinek az édesanyját tanította már. A diákok és tanárok 177 hektáron gazdálkodnak a térségben. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy idén ők adhatnak helyet a versenynek, korábban kiemelkedően szerepeltek a diákjaik, 2022-ben Torák Róbert, 2023-ban pedig Soós Balázs nyerte a viadalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában