Példaértékű volt a helytállásuk

2024.05.02. 11:25

Három évtizede 17 civil egyesület kezdte meg a bűnmegelőző szolgálatot

Valamennyi helyi egyesület, és a Heves vármegyei szövetség is sokkal hatékonyabban működik annál, mint ahogy az a nyilvánosság előtt látszik. Legyenek büszkék a példaértékű munkájukra – hangsúlyozta dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség évértékelő taggyűlésén. Egyben támogatta a küldöttek kezdeményezését, hogy dolgozzanak ki egy, a polgárőrök helyismeretére épülő gyermekvédelmi rendszert.

Szilvás István

Völgyi Ferenc: „Az előző évhez képest tavaly 25 ezerrel nőtt a polgárőrök által teljesített szolgálati órák száma”

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Kápolna, a történelmi örökségekben gazdag település adott otthont a napokban a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség évértékelő közgyűlésének. A küldötteket dr. Berecz Kálmán polgármester köszöntötte, aki egyebek között elmondta, hogy községükben 2007 óta lát el önkéntes bűnmegelőző szolgálatot a jelenleg 26 tagot számláló polgárőr egyesület. Az önkormányzattal közös tervük, hogy pályázat révén térfigyelő kamerákat telepítsenek a közterületekre.

Dr. Túrós András: „A polgárőrség a települések békéjének és biztonságának a záloga”.
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– Ez a szolgálat önkéntes, attól kezdve azonban, hogy elvállaltuk, már komoly kötelezettségekkel jár – utalt a szűkebb hazánkban három évtizede alapított, s a civil bűnmegelőző közösségek tevékenységét összefogó szövetségre Völgyi Ferenc, a vármegyei irányító testület elnöke. – Még sokan vannak közöttünk olyanok, akik már akkor szolgálatban voltak: gyalogosan, megfelelő ruházat nélkül, úgynevezett „kukás mellényben”, de annál nagyobb lelkesedéssel. Az akkori 17-tel szemben napjainkban már 103 egyesület vigyázza a helybeliek nyugalmát, s alakulóban van egy újabb Egerben. Huszonegy településen még nincs egyesület, megalakításukra törekszik a szövetség.

Mint az elnökség beszámolójából kiderült, az előző évhez képest 2023-ban 25 ezerrel nőtt a szolgálati órák, tíz százalékkal pedig a rendőrséggel közös járőrözések száma. A hagyományos feladatok ellátása mellett a Gondoskodó polgárőr program révén odafigyeltek a rászoruló idős emberekre, a fiatalokat pedig igyekeztek ifjú polgárőrként bevonni az egyesületekbe. Az idén kiemelt hangsúlyt helyeznek az illegális szemétlerakók felderítésére, a május 4-én a tiszanánai Dinnyésháton kezdődő vármegyei akcióhoz 55 egyesület csatlakozott – jelezte Völgyi Ferenc, aki kiemelte: a közbiztonság kollektív érték, megőrzése közös tevékenységet igényel.

Ezt a gondolatot erősítette dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is, aki hozzátette: a polgárőrség – s ennek Heves vármegyei közössége – olyan fontos szerveződés, amely az ország, s a települések belső békéjének, biztonságának a záloga. Ennek elismerését jelzi a Kormány viszonylag jelentős költségvetési támogatása, a szervezetnek és polgárőröknek bizalmat szavazó polgárőr törvény, s az a tény, hogy tavaly országosan 990 fővel gyarapodott a szolgálatba lépő önkéntesek száma.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a polgárőrök nélkül a rendőrség félkarú óriás csupán
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A továbbiakban Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja fejezte ki elismerését, s úgy fogalmazott: azokon a településeken, ahol polgárőrség van, jelentősen jobb a lakosság szubjektív biztonságérzete. Mint kiemelte, elismert bűnmegelőző munkájukat a Kormány jelentős jogszabályi, anyagi és technikai támogatásban részesíti, s fontosnak tartja, hogy önkéntes tevékenységüket aktívan végezzék a továbbiakban is.

– Mérvadó a csaknem 50 ezer órában ellátott közös szolgálat hatékonysága, amit az is jelez, hogy 2023-ban pár százzal kevesebb bűncselekmény történt, mint az előző évben. – mondta hozzászólásában Balogh Tibor r. ezredes. A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti helyettes vezetője kiemelte: az arra illetékesek jónak értékelték a kapitányságok munkáját, s ez a polgárőrök nélkül nem sikerült volna ilyen szinten. Jó lenne – hangzott el -, ha minden településen életre kelne egy-egy aktívan működő egyesület, mert az nagy segítség lenne számukra, miután polgárőrök nélkül a rendőrség félkarú óriás csupán.

Vármegyei kezdeményezés a gyermekvédelemért

Napjaink közéleti kérdéseit taglalva, dr. Túrós András érintette a honi gyermekvédelem ügyét, s feltette a kérdést, hogy a polgárőrség kimaradhat-e ebből vagy sem. Véleménye, s a közgyűlés résztvevői szerint: nem. Ennek jegyében a küldöttek kezdeményezték, hogy az Országos Polgárőr Szövetség dolgozzon ki egy olyan programot, amelynek részeként megszülethetne egy, a polgárőrök helyismeretét kihasználó, átfogó jelzőrendszer. „Az egyesületek ennek alapján fordítsanak fokozott figyelmet a gyermekeket ért bántalmazásra, az esetleges abúzusra, s ezek megelőzésére. Hatékonyan működjenek együtt a szülőkkel, az önkormányzatokkal, s mindazokkal, akik a gyermekvédelmi rendszerben részt vesznek” – mondta a tervbe vett program kapcsán az OPSZ elnöke.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában