Heol.hu podcast

2024.05.08. 20:00

Valaha nagyra becsült kegyhely volt, most a földből kell kiásni a Nagy-Eged hegyi remetekápolnát

Nemesné dr. Kis Tímea mesél az egedi kápolna múltjáról és jelenéről. A kegyhelyet közösségi kutatással igyekeznek feltárni. Május 11-én és 12-én nyílt napra várják a látogatókat.

Szabadi Martina Laura

Ásatás a Nagy-Eged hegyen

Forrás: Nemes Robert/Heves Megyei Hírlap

A Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt kápolna egy remetekápolna volt, melyet Barkóczy Ferenc egri püspök emeltetetett 1752-ben. Mégpedig egy már ott álló, szintén a Szent Kereszt tiszteletére szentelt, de akkor már romos kápolna helyére. Az egri minoriták a historia domusukban – mint egy naplóban –, sok részletet feljegyeztek az épületről. Így például azt, hogy 1753. május 3-án szentelte fel a kápolnát a püspök. Az esemény tiszteletére Barkóczy este is a hegyen maradt, ahol sötétedés után különböző ünnepi fényeket és tüzeket gyújtottak. A minoriták írtak az évente kétszer megtartott, rendkívül népszerű körmenetekről is, melyek az egri bazilikától indultak a hegyre. Az utolsó általuk feljegyzett búcsút 1768. szeptember 14-én tartották. A helyet mára elfeledték, de néhány lelkes helyinek hála, tavaly már nyílt egy tárlat a kutatás eredményeiből, s jelenleg az ásatás második üteme zajlik. Nemesné dr. Kis Tímeával beszélgettünk a bárki által látogatható ásatásról és az eddigi eredményekről.

Hallgassa meg teljes adásunkat:

 Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában