Választás 2024

2024.05.06. 13:55

Több mint kétezren indulnának a választáson Hevesben

Terpesen a felnőttek tizede méretné meg magát a választáson, máshol pedig csak annyi jelölt várható, ahány hely van az önkormányzatban.

Tóth Balázs

Néhány órájuk van összegyűjteni az ajánlásokat azoknak, akik indulni szeretnének a június 9-i önkormányzati választáson. A valasztas.hu adatai szerint Heves vármegyében 336-an vették föl a polgármesteri ajánlóíveket, egyéni választókerületben 163-an, egyéni listán 1599-en indulnának. Összesen 2143 jelöltet regisztrált (a kompenzációs listákkal együtt) a Nemzeti Választási Bizottság.

B02I1573
Néhány órájuk van összegyűjteni az ajánlásokat a jelölteknek a 2024-es önkormányzati választásokra
Néhány órájuk van összegyűjteni az ajánlásokat a jelölteknek a 2024-es önkormányzati választásokra (Illusztráció)
Forrás: Novotni Ákos/24 óra

A legtöbb polgármesterjelölt Egerben lehet, kilenc, Felsőtárkányban és Gyöngyössolymoson heten indulnának, Egerbocson pedig hatan. Egy jelölt lehet a polgármesteri tisztségre huszonnégy településen, és nem várható verseny a választáson jelen állás szerint Kerekharaszton, Ostoroson és Tarnaszentmárián, ahol annyi jelölt van a tisztségekre, ahány hely van. A választópolgárok arányában a legnagyobb verseny Terpesen várható, a 132 választópolgár 9,45 százaléka méreti meg magát a választáson, 14-en, van, aki képviselőként és polgármesterjelöltként is indulna (három polgármesterjelölt lehet). Majd Ivád következik két polgármester- és 17 képviselő-jelölttel, ők a felnőtt lakosság 6,46 százalékát teszik ki. Kicsit maradt le Bátor, a maga összesen húsz indulni szándékozója a választásra jogosultak 6,11 százaléka, hárman polgármesterek, 17-en képviselők lennének. Több településen van még öt százalék körüli indulási arány. Az indulni szándékozók száma Egert leszámítva Halmajugrán a legmagasabb, öt polgármesterjelölt és 44 képviselőjelölt gyűjtötte az aláírásokat.

A jelölő szervezetek között a Fidesz-KDNP 32 polgármesterjelöltet támogat, illetve 88 képviselő-jelölt neve mellett lehet ott a logója, Gyöngyösön közösen a Városom, Szeretlek Egyesülettel. A Mi Hazánk négy polgármestert és negyven képviselőt adna az önkormányzatokba.

A DK az MSZP-vel, a Jobbikkal és a Momentummal Gyöngyösön jelöl egy polgármestert és tíz képviselőt, a Jobbik nélküli, Párbeszéddel kiegészült jelölő szervezet Egerben adna polgármestert és tíz egyéni képviselőt. A Párbeszéd-Zöldek egy polgármesterjelölt és két képviselőjelölt mellé állt oda önállóan. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt Egerben indít egy polgármester- és kilenc képviselőjelöltet. A Megoldás Mozgalom egy helyen (Mátraballán) indítana polgármesterjelöltet, a Munkáspárt pedig egy recski képviselőt adna.

Civil szervezetek is lesznek jelölő szervezetek. A Civil Közéleti Egyesület Egerben jelöl polgármestert és tíz képviselőt, ahogyan az Egerért Most is. A VAGY Közéleti Egyesület Gyöngyösön polgármestert és tíz képviselőt adna, a Sikeres Hevesért Hevesen, a Hatvani Városvédők és a Hatvanért Egyesület Hatvanban állít polgármester- és minden körzetben képviselőjelölteket. Makláron az Együtt Maklárért Egyesület 1+8, Füzesabonyban az Összefogás Füzesabonyért Egyesület 1+7 jelöltet indít, míg Heréden a Szépítsünk községet, építsünk közösséget Egyesület 1+4 jelölte ad.

Kisebbségi szervezetek is jelölnek, a CIKÖSZ két helyen polgármester jelöl, s lehet 19 képviselőjelöltjük is, a FIROSZ négy polgármesterjelöltet és 11 képviselőjelöltet támogat. A RIOSZ színeiben egy polgármester és két képviselő indulna.

Még a jelölési időszakban 12-en gondolták meg magukat a megyében és döntöttek arról, hogy bár fölvették az ajánlóíveket, mégsem indulnak a választáson.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában