Focisztori

2023.11.21. 19:41

Jószemű José , a füzesabonyi születésű férfi fedezte fel a spanyol futball nagy sztárját + videó

Idén 87 éves Tóth-Zele József, róla készült A Jószemű José című filmet.

Molnár Helga

Tóth-Zele József (jobbra) Madridban Cristiano Ronaldóval és a Puskás Akadémia akkori operatív igazgatójával, Tajti Józseffel tíz évvel ezelőtt

Forrás: pfla.hu

A Jószemű José című filmnek tavaly karácsonykor volt a bemutatója Magyarországon. Aki azt gondolja, hogy a kiváló televíziós szerkesztő, Bencsik Róbert által rendezett film egy vadnyugati történet, az téved. Az alkotás az igazi európai vadkeleten kezdődik, és főszereplője innen indulva hódítja meg a kontinenst, és ért el olyan magasságokba, amelyekről egy füzesabonyi fiatal a legmerészebb álmaiban sem álmodozhatott – írja az origo.hu.

Focista, forradalmár, emigráns, edző, játékosmegfigyelő, és még hosszan sorolható, hogy mi minden köthető az idén 87 éves Tóth-Zele József nevéhez. Talán sok focirajongó nem is ismeri őt, pedig nem véletlenül készült róla ez a bizonyos film, A Jószemű José.

Főhősünk Tóth Józsefként született Füzesabonyban, s ez a kisváros számára – bárhol is élt – mindig a világ közepe maradt. A gimnáziumot Egerben végezte, és ott kezdett el focizni is, a Fáklyában. Érettségi után a Hevesre hívták, ahol egy harmadosztályú csapatban kezdte felnőtt pályafutását.

Az 1956-os forradalom megváltoztatta az életét. Tóth József a rádióból hallotta a budapesti események hírét, és a fiatalos kíváncsiság a fővárosba vonzotta, hogy saját szemével győződjön meg a helyzetről. A Keleti pályaudvaron rögtön a dolgok közepébe csöppent, és mire észbe kapott egy véletlennek köszönhetően már sodorták is az események.

A forradalom leverése után november 23-án kalandos úton el tudta hagyni az országot, és Ausztriába menekült, végül Spanyolországban lelt otthonra. Tóth József Kocsis Sándorral és Puskás Ferenccel együtt elvégezte a Spanyol Labdarúgó-szövetség edzőképzését, melynek vezetője az akkori spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Kubala László volt. Pár év elteltével a Real Madrid utánpótlásedzője lett, ahol többek között olyan tehetségeket fedezett fel, mint Emilio Butragueno.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában