Triatlon

2024.04.03. 10:00

Milyen a cipőfűző kötés végtaghiányosan?

Magyarország első női paratriatlon Európa-bajnoka, a gyöngyösi Lévay Petra már készül a népszerű kérdésre adandó válasszal.

Bódi Csaba

Lévay Petra: – Mi is teljes életet tudunk élni

Forrás: Lévay Petra/Facebook

– Minden év áprilisa figyelemfelhívó hónap a végtaghiányos emberekre. Szeretném, ha a többségi társadalom nem sajnálattal, hanem elfogadással fordulna felénk – írta sportolói közösség oldalán a tokiói paralimpián 9. helyen végzett Lévay Petra. 

– Mi is teljes életet tudunk élni, sok esetben talán épp a végtaghiány miatt, még aktívabbak is vagyunk. Biztos furán hangzik azoknak, akik nem ismernek, de én kifejezetten hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen vagyok, amilyen. Számomra az én testem a normális (hisz soha nem ismertem mást és nem is vágytam rá) és nem értem amikor rám csodálkoznak, hogy ezt, azt meg tudok csinálni. Nekem az a munka, hogy megértsem, ez miért érdekes. De ebben a hónapban a legtipikusabb kérdésekre igyekszem választ adni, akár videókkal is.

Lévay Petra akkor boldog, ha sportolhat
Forrás: Lévay Petra/Facebook

Az 1985-ben, bal alkar végtaghiánnyal született Lévay Petra kétéves korában kezdett úszni, és 44-szeres országos bajnokként vonult vissza. Hozzávetőleg 10 éve triatlonozik, 2016-ban Ausztriában középtávú Európa-bajnokságot nyert, Rotterdamban pedig sprint távon hatodikként ért célba.

A paralimpikon készül egy népszerű kérdés válaszával, ami a cipőfűző bekötésére vonatkozik. Ezt hamarosan videón mutatja.

– Remélem, ezzel segítek végtaghiányos társaimnak és azoknak, akik nem merik megkérdezni, de „szétveti” őket a kíváncsiság – emelte ki Lévay Petra, hozzátéve: számára az vidám hely, ahol és amikor bringázhat, úszhatok, futhat és kiváló sorstársakkal találkozhat a világon minden irányból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában