Kék hírek, bulvár

2017.02.15. 16:03

Orvosok tanúskodtak Kiara haláláról

A kislány tragikus halála miatt indult büntetőperben az Egri Törvényszék szerdán tanúkat hallgatott meg.

Sike Sándor

A kevesebb mint másfél éves K. Kiara Jerke halálát megállapító ügyeletes doktornő, a két vádlott két kislányának gyermekorvosa, valamint az idősebbik lány, Kincső védőnője, és más tanúk kihallgatásával folytatta a múlt héten megkezdett büntetőpert az Egri Törvényszék szerdán.

Lapunk a kezdetektől nyomon követte a tavaly májusi tragikus végkifejletet követő eseményeket. Olvasóink előtt így ismert, hogy 2016. május 12-én, gyöngyösi otthonában meghalt egy 17 hónapos kislány, akinek testsúlya mindössze 3510 gramm volt. Az eltelt 10 hónapban számos vizsgálat indult, illetve a szülők ellen büntetőeljárás, aminek vádirata szerint kétszeresen minősülő emberölés bűntettének elkövetése miatt kell felelnie az elsőrendű terheltnek, az anyának, valamint a másodrendű vádlott apának. A Heves Megyei Főügyészség vádirata szerint ugyanis a szülők a tettüket különösen kegyetlen módon, a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére követték el.

A tavaly május 4-én ügyeletet ellátó háziorvos, dr. V. E. J. vallomása szerint emlékei alapján amikor ő délelőtt 11 óra körül a helyszínre érkezett, már ott volt a rendőrség, és a mentőszolgálat. A halál beálltának időpontját a doktornő reggel 7 óra körülire tette, mert már érzékelni lehetett a hullamerevedés jeleit. A kicsi alultáplált gyermek benyomását keltette.

– Számomra rendkívül megrázó látvány volt, szülőként ezt tudom mondani – fogalmazott a tanú, aki arról is beszélt még a korábbi rendőrségi vallomásában, s ezt szerdán is megerősítette, hogy a konyhában sorakoztak a különféle bontatlan bébiételek, s a lakásban a körülmények is rendezetteknek tűntek. Ezért is volt érthetetlen számára, ami történt. A bíróság kérdésére válaszolva a háziorvosként praktizáló tanú úgy nyilatkozott, hogy az anya azt mondta neki: próbálta újraéleszteni a kicsit. De a doktornő nem tapasztalt bordatörésre utaló jeleket, sem elszíneződést Kiara bőrén, egyáltalán semmilyen külsérelmi nyomot sem észlelt, amivel az újjáélesztés járni szokott.

Az elsőrendű vádlott, J. M. múlt héten tett vallomásának számos elemét alátámaszthatta, illetve cáfolhatta a család gyermekorvosának tanúként tett nyilatkozata. Ezért is nem lehetett véletlen, hogy a doktornő által elmondottakhoz később több kérdést is feltett, illetve véleményt fűzött a terhelt. Dr. A. M-né egyébként részletesen elemezte a nagyobbik gyermek betegségeivel, vizsgálataival, gyógyításával kapcsolatos tudnivalókat, illetve azt is megerősítette, hogy Kiara esetében is egészen 2015. júliusáig a protokollnak megfelelően történt az ellátás. Az is kiderült azonban, hogy ettől az időponttól a később meghalt gyermeket sem ő, se védőnő nem mérte, nem vizsgálta, a gyermek gyarapodásáról szülői bemondás alapján voltak információi.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A tárgyalás idejére a kísérő bv-őrök lazíthatnak a vádlottat szorító bilincsen Fotó: Sike Sándor
[/caption]

– Egyéves koráig Kiara minden oltást megkapott, ami járt. Heti súlymérést írtam elő. A szülők, elsősorban az anya tájékoztatása alapján 70-100 grammos gyarapodások voltak a szokásos 150 gramm helyett – mondotta a tanú.

Kiarához nem engedtek védőnőt

M. K. O. védőnő tanúkénti meghallgatásakor elmondta: 2013. január 23-án állt ismételten munkába kinevezett védőnőként. Akkor került gondozásába a pár akkor még egyetlen közös gyermeke, Kincső. Később, 2014. márciusában lemondtak arról, hogy ő továbbra is ellássa a védőnői teendőket. „Eközben a család otthonába egyetlen alkalommal se tudtam bejutni. Annyit sikerült elérni, hogy a védőnői tanácsadásra való eljárást vállalták, s az első pár hónapban eleget is tettek a vállalásnak. Később már nem abban az időpontban, el-elmaradozva jöttek. A helyzet egyre rosszabb lett a lemondásig.” A tanú dr. Schmidt Péter tanácsvezető kérdésére elmondta, hogy  folyamatosan jelzésekkel élt a családsegítő, a gyámhivatal és a gyermekorvos felé. Ezek következménye több védelembevételi és egy rendőrségi eljárás lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!