Közélet

2008.11.28. 13:26

Kórházi végkielégítés: a Fidesz hűtlen kezelésről beszél

Ma ülésezett a Heves Megyei Közgyűlés. Már a napirend előtti felszólalásokban is vitát hozott a volt kórházi dolgozók végkielégítése.

R. M.

A Polgári Frakcióhoz (PF) tartozó Deé András és Herman István is napirend előtt kért szót a volt kórházi dolgozók végkielégítése kapcsán. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az államhoz beadott pályázat (amelyben a végkielégítések visszatérítését kérték) nem járt sikerrel, a megyét hiánypótlásra szólították fel. Szóvá tették azt is, hogy a közgyűlés elnöke titkolózik az ügyben. Sós Tamás erre azt válaszolta, hogy az SZMSZ szerint azokban a témákban, amelyek szerepelnek a napirenden, akkor kell felszólalni. Amikor ezt a pontot tárgyalják, majd minden kiderül.

Nos, a napirend tárgyalásakor elsőként ismét a polgári oldal sorakozott föl, Tuzáné dr. Takács Zsuzsanna (PF) egyebek mellett afelől érdeklődött, hogy pontosan hány álláshely szűnt meg az intézményben. Herman István (PF) felvetette: vajon nem valósult-e meg a hűtlen kezelés bűncselekménye, amikor a megye csak százmillió forintot kapott a HospInvest Zrt.-től a kórház működtetési joga fejében, viszont mintegy 800 milliós végkielégítést kell fizetnie a távozó dolgozóknak. Fótos Dániel (PF) azt kérdezte: mi lesz, ha újra visszadobják a végkielégítések állami kifizetésére vonatkozó pályázatot? Az ebből eredő anyagi terhekért ki felel?

Dr. Benkár József megyei főjegyző válaszában kifejtette: a november 1-jei átadás után 516 volt kórházi közalkalmazottnak számfejtettek végkielégítést bruttó mintegy 559 millió forint értékben. A késedelmes utalás miatt 2 millió 358 ezer forint kamatot fizetnek. Mindezt további 32 százalék járulékfizetési kötelezettség terheli, így összességében 740 millió forintot fizet – illetve túlnyomó részt már fizetett – ki a megyei önkormányzat.

A végkielégítés összegét az állami költségvetésből vissza lehet igényelni, ám az ezzel kapcsolatos pályázat beadásának határideje 2008. október 1. volt, s bár megkísérelték később benyújtani, nem okozott meglepetést, hogy visszautasították őket. Jövő áprilisban nyílik meg újra ez a pályázat, akkor jó eséllyel megkapják az összeget, ezt azonban addig meg kell előlegezni. Ha a pályázaton a megye mégsem nyerne, akkor a szerződés szerint a HospInvest köteles helytállni, azaz kifizetni ezt a pénzt. A megyei önkormányzat addig is a fejlesztésre szolgáló keretből szeretne adott esetben, likviditási problémák fellépésekor felhasználni az intézmények működtetésére, erről hétfőn tárgyalnak a hitelt nyújtó pénzintézettel. A főjegyző hozzátette azt is: a hűtlen kezelés bűncselekményét elkövetését csak bíróság mondhatja ki. Az előterjesztést végül a testület 21 fős többséggel elfogadta.

Nem sikerült viszont megválasztani a parádi idősotthon új vezetőjét. A pozícióra ketten pályáztak, az eddigi megbízott vezető, Tóth Teodóra, illetve dr. Forgóné Magyar Marianna is, aki parádi származású, de eddig máshol dolgozott. Egyik jelölt sem kapta meg azonban a szükséges 21 szavazatot. Tóth Teodórát a 20 szocialista képviselő támogatta, de egy szavazat még hiányzott. A frakciók szünetet kértek, hogy egyeztessenek: új pályázatot írjanak ki vagy új szavazást tartsanak. Végül az a megállapodás született, hogy nem tartanak újabb szavazást, hanem ismét kiírják a pályázatot. Addig továbbra is Tóth Teodóra a parádi intézmény megbízott vezetője.

A jövő évi költségvetési koncepció vitájában Sós Tamás elnök többek között azt hangsúlyozta, hogy nem terveznek létszámleépítést, mert az már az intézmények feladatellátását veszélyeztetné. Balázs József (PF) a pr-költségek tervezett növelése ellen szólt, szerinte „szegény megye ne urizáljon”. Merczel József (MSZP) alelnök erre akként reagált: ez a keret nem nő, csak igyekeznek hatékonyabban felhasználni. Megemlítette, hogy más megyék – Hevesen kívül mindegyik fideszes vezetésű – saját televíziót működtetnek, havilapot adnak ki százmilliós költséggel. A jobboldalról erre többen is kiemelték, hogy azok a megyék bizonyára ügyesebben gazdálkodnak, jobb a piaci helyzetük, ha jut pénzük ilyesmire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!