Belföld

2017.07.12. 11:01

Mesterképzés indul vidéki ápolóknak

Az egészségügyi szakellátás minőségének javítása és a munkaerőhiány enyhítése érdekében mesterképzés indul három vidéki egyetemen diplomás szakápolók számára – ismertette Betlehem József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa az M1-en szerdán.

A másfél éves képzés nyomán az ápolók olyan, egyébként orvosok által végzett feladatokat is elláthatnak, elsősorban krónikus betegségek kezelésekor, amelyek sürgős szakorvosi beavatkozást nem igényelnek. Lapunknak az EMMI elmondta még, hogy a képzések a Pécsi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen indulnak fejenként húsz fővel.

Egyelőre húsz-húsz ápolóval indul a képzés, ám a jelentkezők száma megközelíti a kétszázat. Jövőre a fővárosban is kezdődnek keresztféléves kurzusok. A kiemelt szakápolók elsősorban olyan népbetegségek kezelésénél működhetnek majd közre, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a véralvadási zavarok – mondta a népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Az ágazati bértábla ma is lehetőséget nyújt a differenciálásra, ám 2019-ig, az első kurzus befejezéséig külön premizálási rendszer is kidolgozható a kiemelt szakápolók számára – tette hozzá Betlehem József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!