Esélyek

2023.08.17. 08:43

Egy érem és 3-4 döntős helyezés várható a magyaroktól a budapesti vb-n

A rekordlétszámú indulóval egy sikert már a rajt előtt elkönyvelhet a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakvezetése, amely Halász Bence éremesélye mellett 3-4 döntős szerepléssel számol a szombaton kezdődő budapesti világbajnokságon.

MW

Halász Bence a eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetésének döntőjében 2022. július 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Robert Ghement

„Ha nem Magyarországon lenne ez a vb, akkor 32 versenyzőt indíthatnánk 35 számban, ami egyébként szintén csúcs lenne” – nyilatkozott az MTI-nek Scheidler Géza sportszakmai igazgató a 63 fős hazai válogatottról, amelynek nagyságát jól érzékelteti, hogy az elmúlt öt vb-n összesen nem indult ennyi magyar atléta.

A hazai rendezés jogán voltak lehetőségeink, hogy a váltókban, illetve olyan számokban is nevezhessünk megfelelő tudásszinttel rendelkező versenyzőt, ahol nincs magyar kvalifikált induló

– tette hozzá.

Scheidler Géza kiemelte, a hazai atlétikában jelenleg meg kell küzdeni a csapatba kerülésért, nem csak egyemberes számokról van szó, ezt jól példázza Rivasz-Tóth Norbert esete. A dohai vb-n kilencedik gerelyhajító jó eséllyel pályázott a vb-indulásra, ám a 19 éves Herczeg György, aki idén megnyerte a magyar bajnokságot és megdöntötte Rivasz-Tóth országos csúcsát, „ellopta a show-t”.

A vb-szereplésről a sportszakmai igazgató elmondta, a vb-bronzérmes és Eb-második kalapácsvető Halász Bence dobogón végezhet, ez siker lenne, a realitás az 1–6. helyezés.

„Rajta kívül 3-4 versenyzőnk van, aki döntős helyen végezhet. És szeretnék ebben a stadionban országos csúcsot látni az egyéni rekordok mellett” – fogalmazott Scheidler Géza. A váltókról elmondta, leginkább a már kétszer magyar csúcsot futott női 4x100-as kvartett és a 4x400-as vegyes váltó „rúghat labdába”.

Jelezte, a 63 főből 56 lép majd pályára – a többiek a váltók tartalékjai. Férfi kalapácsvetésben és a nőknél 100 m gáton a maximális létszámot kihasználva három magyar atléta indul. Csak öt számban, férfi és női 10 000 méteren, férfi rúdugrásban, női 3000 akadályon és tízpróbában nem lesz hazai versenyző.

A vb-t augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont. A vb összes fontos pillanata látható lesz ingyen és élőben az M4 Sporton.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság maraton útvonala
Forrás: MTVA Sajtóarchívum/MTI

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!