Digitália

2022.12.05. 06:00

Nem horror: 3D nyomtatóval csináltak új orrot egy nőnek

Az idei esztendő a 3D-nyomtatott testrészek nagy éve is volt: ezúttal egy, a páciens alkarjába ültetett 3D-nyomtatott orral pótolták a rák miatt elvesztett testrészét.

Forrás: Shutterstock

A Toulouse Egyetemi Kórház és a francia Claudius Regaud Intézet sebészei sikeresen beültettek egy 3D-nyomtatott orrot, amelyet a beteg karjára növesztettek – írja az Interesting Engineering.

A 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy rétegekből felépítve, mondhatni a semmiből készítsünk tárgyakat. A technikát szerte a világon már sok mindenre használták házak és iskolák építésétől egészen a lőfegyvergyártásig.

Segítségével nem csak nagy méretű szerkezetek készíthetők, hanem olyan aprók is, mint az ereink, amelyek egy napon remélhetően a szív- és keringési rendszer betegségeinek kezelésére is alkalmasak lesznek. A belgiumi székhelyű Cerhum olyan technológiája már ma elérhető és Európában engedélyezték is alkalmazását betegeken.

Hogyan lehet 3D-csontot nyomtatni?

A Cerhum szerint a testünkön belüli csontképződés olyan vegyi anyagok felhasználásával történik, mint a hidroxiapatit (HAP) és a tri-kalcium-foszfát (TCP). Ezeket a vegyi anyagokat csontsejtjeink állítják elő, majd a csont elhelyezkedésétől függően a kívánt konfigurációkká alakítják.

Érdekes módon ezek a szerek nagyon olcsón előállíthatók tömeggyártási módszerekkel. A Cerhumnak nemcsak gyártani sikerült, hanem megalkotta a módszert, amellyel emberi csontok 3D-nyomtatására is fel lehet használni.

A cég a gyorsabb gyógyulást és rehabilitációt sorolja fel technológiája alkalmazásának előnyei között. A felhasznált anyag klinikailag tesztelt, de ami még fontosabb, a 3D-nyomtatott szerkezet mindig betegspecifikus.

Miként kapta vissza az orrát a rákbeteg?

A Toulouse Egyetemi Kórház közleménye szerint a nőbeteg csaknem egy évtizede elveszítette az orrát, valamint szájpadlásának elülső (frontális) részét. 2013-ban a páciensnél orrüregrákot diagnosztizáltak, és az életmentő sugár- és kemoterápiás kezelések következtében vesztette el testrészeit.

Miután túlélte a rákot, évekig élt az orra nélkül.

A Toulouse Egyetemi Kórház (CHU de Toulouse) és a Claudius Regaud Intézet transzplantációs sikertörténetében a 3D nyomtató segítségével készített új orrot az alkarjába ültették be, hogy vérereket növesszenek.

3D nyomtatott orr nőtt a testéből
Forrás: Toulouse Egyetemi Kórház

Az alkarjában töltött két hónap elteltével a nyomtatott orrban saját vérkeringés alakult ki, amelyet leműtöttek és mikrosebészeti beavatkozással csatlakoztatták az archoz, hogy összekapcsolják az ereket. A páciensnek mindössze tíz napig kellett kórházban maradnia, és három hétig antibiotikum-kúrán vett részt a műtét után. A jelentések szerint jól van.

Sci-fikben látott kiborgokhoz hasonlóan, de élnek

2022 tényleg sikeres esztendő volt a 3D nyomtatók orvosi felhasználása szempontjából: még az év elején szintén 3D nyomtatást is alkalmaztak egy páciens fülének elkészítésére. Az illetőnek mikrotiája van, a ritka veleszületett betegség a külső fül fejletlenségét vagy hiányát okozza. Ez a technika állítólag elkerüli az implantátum kilökődését, s természetes megjelenést biztosít.

Egy másik transzplantációs sikertörténetben a Holland Rákkutató Intézet és a holland Mobius 3D Technology (M3DT) négy év kutatás után a világ első 3D-nyomtatott titán állkapcsát ültették be egy páciensbe.

Az állcsontot a páciens 3D MRI és CT felvételei alapján készítették, így tökéletesen illeszkedik. Ez jelentős lépés a fej-nyaki rák kezelésében, amely betegség évente 600 000 embert érint. Egyeseknél az alsó állkapocs egy részét kénytelenek eltávolítani, miután a beteg nem tud beszélni, rágni – nem beszélve arról, hogy elrettentően néz ki.

Ezek az első sikerek, de a sebészek és mérnökök arra számítanak, hogy a technológia a következő két éven belül széles körben elérhető lesz. Mindeközben kutatásokat folytatnak az új technikának a kiterjesztésére, hogy implantátumokat készíthessenek az arc és a koponya más részeinek pótlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!