Űrkutatás

2023.07.12. 10:15

Két rakétát küldene a Holdra 2030-ig Kína

Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig: az egyik az égitest felszínén landoló leszállóegységet, a másik az asztronautákat és az űrhajót szállítaná – idézi a kínai állami média szerdai beszámolóját az MTI.

MW

Az űrmisszió tagjait búcsúztatják az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontjában, mielőtt felbocsátják a Sencsou-16 űrhajót a Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával 2023. május 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alex Plavevski

Mindkét rakéta belépne a Hold pályájára, és a sikeres dokkolást követően az űrhajósok leereszkednének az égitest felszínére.

Kína az ikerrakétákkal hidalná át azt a problémát, hogy még nem sikerült kifejlesztenie olyan erős rakétát, amelynek segítségével mind az asztronautákat, mind a leszállóegységet eljuttathatná a Holdra.

Miután az űrhajósok befejezték tudományos feladataikat, és mintákat gyűjtöttek a Holdról, űrhajójukkal visszatérnek a Földre – vázolta a terveket Csang Haj-lian űrmérnök.

Az elmúlt években fokozódott az űrkutatási verseny, miután Kína és az Egyesült Államok is szemet vetett a Hold potenciális ásványkincseire. Kína egyelőre le van maradva az Egyesült Államok mögött tapasztalatban és technológiában, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) már 1972-ben embert küldött a Holdra, és az amerikai űrhajósok 2025-ben várhatóan visszatérnek az égitestre.

Kína Holddal kapcsolatos céljainak elérése érdekében egy szupernehéz hordozórakétát, egy újgenerációs űrhajót, egy leszállóegységet és egy holdjárót fejleszt ki

– mondta el Csang.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió után a világon a harmadik országként Kínának sikerült mintát hoznia a Holdról egy legénység nélküli küldetés során 2020-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!