Digitália

2024.04.29. 06:00

Beadták az első rák elleni oltást: a Covid-vakcinák technológiáját használják

Az oltás képes lehet meggyógyítani a melanomában szenvedőket és más rákos megbetegedések – tüdő-, húgyhólyag- és vesedaganatok – ellen is tesztelik.

MW

Steve Young zenész az első oltott

Forrás: PA Media

A világ első mRNS-oltóanyagát a bőrrák leghalálosabb formája, a melanoma ellen vetik be az Egyesült Királyságban. Az orvosok több száz betegen kezdték el kipróbálni az mRNS- védőoltást.

A melanoma a legnagyobb bőrrákgyilkos, évente körülbelül 132 000 embert érint. Például itt olvashatunk a tüneteiről és a kezeléséről: minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Ha viszont mélyen behatolt a bőrbe, valószínűbb, hogy áttétet adott a nyirok- és vérereken át, és néhány hónapon vagy éven belül halált okoz. Jelenleg sebészetileg kezelik, bár néha sugárterápiát, gyógyszereket és kemoterápiát is alkalmaznak.

Az 52 éves Steve Youngnak (borítóképünkön) tavaly augusztusban melanomát operáltak ki a fejbőréből. Ő az első beteg, aki kipróbálta az oltást. Az oltás célja, hogy segítse, beindítsa a beteg immunrendszerét felismerni és eltüntetni a megmaradt rákos sejteket.

És remélhetőleg ez azt jelenti majd, hogy a rákja nem tér vissza.

Az mRNA-4157 (V940), ugyanazt a technológiát használja, mint a jelenlegi Covid-oltások. A University College London Hospitals (UCLH) orvosai egy másik gyógyszerrel, a pembrolizumabbal vagy a Keytrudával együtt adják, amelyek szintén segítik az immunrendszert a rákos sejtek elpusztításában.

A Moderna és a Merck Sharp and Dohme (MSD) által gyártott kezelés még nem érhető el a klinikai vizsgálatokon kívül. Több ország, köztük Ausztrália szakértői is kipróbálják betegeken, hogy több bizonyítékot gyűjtsenek össze, és megvizsgálják, lehet-e szélesebb körben bevetni a gyógymódot.

Az oltóanyag személyre szabott, vagyis összetételét az egyes pácienseknek megfelelően módosítják.

Úgy készítik, hogy megfeleljen a páciens daganata egyedi genetikai jelzéseinek. Utasítja a szervezetet olyan fehérjék vagy antitestek előállítására, amelyek megtámadják a rákos sejteken található markereket vagy antigéneket.

Az UCLH kutatója, Heather Shaw elmondta a BBC-nek, hogy

az oltás képes meggyógyítani a melanomában szenvedőket és más rákos megbetegedések – tüdő-, húgyhólyag- és vesedaganatok – ellen is tesztelik.

„Ez az egyik legizgalmasabb dolog, amit nagyon hosszú idő óta láttunk” – mondta.

„A szer abszolút a páciens számára készült, nem adhatjuk egyszerűen oda a sorban következő betegnek, mert nála nemigen működne.”

Az első kezelt beteg, Steve Young a BBC Radio 4 Today Programme-nak nyilatkozva elmondta: „Lehetőséget kaptam, hogy harcoljak a láthatatlan ellenséggel.”

Hozzátette: „A vizsgálatok kimutatták ugyan, hogy radiológiailag tiszta vagyok, de nyilvánvalóan még mindig lehetnek rákos sejtjeim. Tehát ahelyett, hogy csak ülnék és reménykednék, hogy soha nem fog visszajönni, felvettem a bokszkesztyűt, és megmérkőzöm vele.”

A fejbőrén sok éven át volt egy dudor, amiről kiderült, hogy rákos. „Apám tüdőtágulásban halt meg 57 éves korában, és akkor azt hittem, még fiatalabban fogok meghalni, mint ő.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!