Átverés, ne kattints

2024.05.15. 13:55

Kiberninja is feltűnt a Kiberzsúron + videó

Több mint harmincféleképpen verhetnek át bennünket az interneten és csalhatják ki pénzünket, adatainkat. Idősekre, fiatalokra is jelent veszélyt az online jelenlét és vásárlás, nem szabad hiszékenynek lenni és kapkodni.

Tóth Balázs

Kiberninja is járt az Agria Parkban

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az Agria Park Galériában rendezett Kiberzsúrt a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A szerda délelőtti megnyitóra középiskolásokat vártak a szervezők, a diákok pedig az egyik hazai bank képviselőitől, a rendőrségtől és az áldozatsegítő központ munkatársaitól kaphattak információkat az online csalásokról, játszhattak is az egyes állomásokon. Dr. Berndt-Iványi Judit r. hadnagy, a bűnmegelőzési alosztály megbízott vezetője tájékoztatót tartott a legutóbbi években indított országos és megyei programokról, a szervezeti együttműködésekről. Kiemelte, a bűnözők folyamatosan új csalási formákat találnak ki.

Sokakat érdekelt az Agria Parkban tartott rendezvény
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap 

Az eseményen feltűnt Kiberninja is, aki Heves megyében megtörtént eseteket ír meg mesékbe ágyazva a megyei rendőrség közösségi oldalán, heti rendszerességgel.

- A Kiberninja programot idén hozta létere Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya, hogy felhívja a figyelmet az online csalásokra, azok megelőzésére. Cél az idősek, fiatalok figyelmének ráirányítása azokra a dolgokra, amelyekre koncentrálni kell online bankoláskor, vásárláskor, vagy unokázós csalások megelőzése érdekében, de adunk információkat arról is, ha mégis megtörténik, hová tudják bejelenteni – mondta Kiberninja.

Kiemelte, megelőzési ajánlásokat adnak közre facebook oldalukon, de van szerencsekerekük is az eseményeken, ehhez a témakörhöz kapcsolódó kérdésekre kell válaszolni. Minden héten megjelenik egy-egy kibermese, valós történeteket dolgozunk föl, Heves megyei áldozatokkal milyen bűncselekmények történtek például online vásárlások alkalmával. Például többször előfordult, amikor internetes oldalon, áruházban vettek kerékpárt, telefont az áldozatok, de nem kaptak semmit, vagy nem azt, amit kifizettek. De volt romantikus csaló és egyéb banki csalások is, reméljük, a történetekkel hozzásegítünk mindenkit, hogy ne történjen velük ilyesmi – tette hozzá Kiberninja.

Dr Berndt-Iványi Judit a rendezvényről elmondta, az online térben elkövetett csalások visszaszorítása érdekében kampányolnak, több szereplővel. Bankbiztonsági szakemberek, a rendőrség és a nyomozással, felderítéssel foglalkozó kibercsoport részévtelével, de itt volt az Egri Áldozatsegítő Központ is, hogy elmagyarázza mi van, ha áldozattá válik valaki. Akkor sem áll meg az élet, van segítség, akár lelki, hiszen pszichésen is megviseli az embereket, ami velük történik, akár anyagi, hiszen előfordul, hogy mindenét elviszik az elkövetők.

Az alosztályvezető elmondta, a legegyszerűbb csalás, amikor a megrendelt, előre kifizetett csomagot nem adják fel az eladók, vagy nem azt küldik, amit tőlük megrendeltek. Ehhez sok tudás nem kell, sok ilyennel találkoznak, de sok apró csalásból lesz a sorozatos elkövetés.

Kiberninja is feltűnt a Kiberzsúron + videó
Sok érdekességgel találkozhattak a résztvevők 
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A következő szinten már informatikai háttértudás is szükség van, ez már intelligensebb bűnözés, hamis weboldal készítése, linkküldés a bankkártyaadatok, netbank adatok megszerzéséhez, ez több pénzt is hoz a bűnözőknek (Heves megyében tízmilliós forintos nagyságrendű kárra is volt példa). És vannak nagypályások. Hónapól hónapra van újabb elkövetési forma, jelenleg több mint harminc ismeretes, ezekkel igyekeznek lépést tartani a rendőrök.

A megelőzés érdekében országosan indult a Mátrix Projekt, így jöttek létre a kibercsoportok, illetve megyei szinten januárban a Kiberninja kampány. Mindenkire leselkedik a veszély, ezért kell növelni a tudatossági szintet, informálódni kell, gyanakodni, minden apró jelre odafigyelni és nem kapkodni például vásárlásnál, linkre kattintásnál. Nem életkortól függ, hogy valaki áldozattá válik-e, hanem embertípustól és lelkivilágtól, attól, mennyire bízik másokban, mennyire hiszékeny.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában