Kibervédelem

2024.03.07. 15:22

Fennakadt a Mátrixon a csaló, aki milliókkal károsított meg egy füzesabonyi nőt

A Mátrix Projekt keretében derítettek fel egy újabb online csalást a füzesabonyi rendőrök. A csaló milliókkal károsított meg egy füzesabonyi nőt.

Heol.hu

Idén februárban internetes csalás áldozata lett egy gyanútlan füzesabonyi nő, akit felhívott egy ismeretlen - magát banki ügyintézőnek kiadó - férfi, és arról tájékoztatta, hogy a számláján gyanús tranzakció történt, ezért telepítse az AnyDesk alkalmazást, amit a sértett meg is tett. Ezen keresztül az elkövető teljes hozzáférést szerzett áldozatának telefonjához és bankszámlájához, amiről több mint kétmillió forintot utalt el magának – közölte a rendőrség honlapján. A férfi ezzel milliókkal károsított meg egy füzesabonyi nőt.

milliókkal károsított meg egy füzesabonyi nőt, online fraud, online csalás, internetes csalás
Fennakadt a Mátrixon a csaló, aki milliókkal károsított meg egy füzesabonyi nőt (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Milliókkal károsított meg egy füzesabonyi nőt, Ceglédig értek a szálak

Mint írták, a nyomozás során a rendőrök eljutottak egy 22 éves férfihez, akinek ceglédi otthonában a Füzesabonyi Rendőrkapitányság munkatársai a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival közösen  március 5-én kutatást tartottak. R. Rolandot csalás és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsokat is megosztott:

  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól! A pénzintézetnek elég a név, a születési hely és idő, esetleg a lakcím. Az azonosításhoz nem kell sem a bankszámla, sem pedig a kártya számának megadása.
  • Amennyiben rosszat sejt, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor neki látnia kell az adatsorban, és tud majd válaszolni rá!
  • A legkisebb kétség esetén is szakítsa meg a hívást, és a bankkártyája hátoldalán található hivatalos telefonszámon ellenőrizze a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon, ha szükséges, a számlájához és a bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.
  • Ne töltsön le semmilyen programot egy „telefonos ügyintéző” javaslatára!
  • Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, tanácsokat kaphat a kiberpajzs.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában