Online csalás

2024.01.11. 14:30

Több százezerrel léptek meg a netes csalók

A Heves vármegyei rendőrök – a Mátrix Projekt keretében – újabb csalásokra hívják fel a figyelmet.

Molnár Helga

Egy 51 éves férfi a napokban tett feljelentést két elkövető ellen az Egri Rendőrkapitányságon. A sértett elmondta, hogy tavaly november végén egy rádiót és egy porszívót akart vásárolni egy online hirdetési oldalon, mindkét hirdetővel megegyezett a vételárban, amelyet a megadott bankszámlaszámokra előre is utalt – írja a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság honlapján. A férfi türelmesen várta a csomagjait, azonban azok nem érkeztek meg és az eladók közösségi média profilja is megszűnt azóta, így a kapcsolatot se tudta felvenni velük.

Hasonlóan járt az a nő is, aki 2023 végén közel félmillió forint értékben 200 négyzetméter trapézlemezt rendelt egy magánszemélytől, azonban az előre kifizetett árut nem kapta meg és a hirdető is elérhetetlenné vált.
– Kérjük Önöket, hogy az interneten, különösen a közösségi médiafelületek vásárlóterében kiemelt óvatossággal vásároljanak, mert a csalók mindent bevetnek, hogy a gyanútlan vevők bizalmába férkőzzenek, és ezután mihamarabb megszabadítsák a sértetteket a pénzüktől. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a csalók számos praktikát találnak ki arra, hogy a gyanútlan embereket becsapják, és megszabadítsák a pénzüktől. Annak érdekében, hogy ön se váljon áldozattá, fogadja meg tanácsainkat – írják.

Azt tanácsolják, hogy pénzösszeg fogadásához a nevünkön, számlaszámunkon, esetleg e-mail címünkön, telefonszámunkon kívül másra nincs szükség, ha valakinek ez nem elég, akkor azonnal szakítsuk meg vele a kapcsolatot. Soha ne adjuk ki idegennek internetbanki azonosítóinkat, fizetéshez szükséges bankkártyaadatainkat. A bankkártyaszám, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC-kód segítségével a csalók hozzáférhetnek a pénzünkhöz. Online piactéren soha ne fizessünk, ha mi vagyunk az eladók, és soha ne fizessünk előre az áruért.
– Online vásárlás esetén lehetőleg kizárólag az erre létesített, feltöltött virtuális kártyát, webkártyát használjunk. Ezen csak alacsony összeget tartsunk, illetve minden esetben mérlegeljük az előre fizetés kockázatát, legyen gyanús, ha utánvétre nincs lehetőség. Kérjünk értesítést a bankunktól a számlánkat vagy kártyánkat érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsunk be limiteket, regionális és online korlátozást bankkártyáinkra – foglalták össze.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában