Digitália

2024.04.03. 06:00

Ez aztán hír az iPhone-tulajdonosoknak

Itt az Altstore, amely végre biztonságos és hivatalos alternatívája lehet az App Store-nak. Az Apple kitárni kényszerül a kapuit.

MW

Forrás: Shutterstock

Mivel az Apple az iPhone-alkalmazások terén megfojtja a versenyt az App Store egyeduralkodásával, ezért most az EU digitális piacokról szóló törvénye (DMA) arra kényszeríti a technológiai óriást, hogy nyisson új riválisok felé. Magyarul: mostantól jöhetnek független alkalmazásboltok, a fejlesztők versenyezhetnek az alapértelmezett iPhone App Store-ral, s lehetségessé válnak jailbreakelés – azaz garanciavesztés – nélküli külső telepítések az iPhone-ra.

Az egyik figyelemre méltó versenyző az AltStore, egy alternatív alkalmazásbolt, amely arra készül, hogy elindítsa alkalmazáspiacának frissített verzióját az EU-ban. Az AltStore fejlesztője, Riley Testut képernyőképeket osztott meg alkalmazásboltjának az EU-ban elérhető új verziójáról, íme:

Ez a bolt ahelyett, hogy bevételszerzésként csak hirdetésekre, fizetős letöltésekre vagy alkalmazáson belüli vásárlásokra hagyatkozna, lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy Patreon integrációt használjanak alkalmazásaik közvetlen értékesítésére a fogyasztók számára.

A fejlesztő szerint az áruház – amely most olyan alkalmazásokat kínál, mint a Delta videójáték-emulátor, szintén a Testuttól – kezdetben csak két alkalmazással fog megjelenni az EU-ban. A Delta ingyenesen elérhető lesz, az AltStore saját vágólapkezelője, a Clip 1 egy dollárba kerülhet.

Ez az üzleti modell némileg hasonlít az Apple alkalmazáson belüli fizetéseihez, de az új üzlet nem számít fel 15–30%-os értékesítési jutalékot. Az a terv, hogy miután az AltStore elindul és megfelelően működik, náluk a többi fejlesztő is terjesztheti appjait.

Az AltStore a felhasználóknak részletes nézetet nyújt majd az adott alkalmazáshoz tartozó jogosultságokról – vagy extra engedélyekről –, mielőtt telepítenénk azt. Amellett, hogy a fejlesztők több pénzt kereshetnek, a Testus azt állítja, hogy az AltStore EU-s verziója sokkal egyszerűbb lesz a jelenlegi verzióhoz képest.

Most még azoknak a felhasználóknak, akik iPhone-juk jailbreakelése nélkül szeretnének letölteni alkalmazásokat az AltStore-on keresztül, Mac-et vagy PC-t kell használniuk, meg kell adniuk az AltStore-nak Apple ID-jüket és jelszavukat, majd hét naponta frissíteniük kell az alkalmazásokat. Ez a folyamat nemcsak biztonsági aggályokat vet fel, hanem túlzottan összetett is. Az AltStore EU-s verziója azonban már nem teszi szükségessé ezeket a lépéseket.

„A gyakorlatban minden ugyanúgy működik majd, mint az App Store-ban” – mondja Testut.

Az AltStore úgy néz ki, mint egy szokásos alkalmazásbolt, olyan kategóriákkal, mint a Games, Lifestyle, Utilities, Free. A felhasználói felület annyiban eltérő lesz, hogy az Apple megköveteli a fejlesztőktől, helyezzenek be egy plusz megerősítő képernyőt, miután a felhasználó kattint az alkalmazás telepítéséhez. Ez a képernyő figyelmeztet, hogy a frissítéseket és vásárlásokat az AltStore kezeli, nem az Apple.

Az új AltStore már készen áll az indulásra, s az Apple végleges jóváhagyására vár.

Hogyan lehet letölteni és telepíteni az Altstore-t?

Fontos tudni, hogy az Altstore két különböző rendszerre épül, nem nélkülözhetjük egyiket sem. Van maga az Altstore, amelyet telepíteni kell az iPhone-ra, és az Altserver, ami a MacOS-re vagy Windows számítógépre kerül.

Mindig a hivatalos Altstore oldalon keresztül töltsük le, hogy megkapjuk a szükséges biztonságot és sebességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!