Elég a monopóliumból

2020.12.11. 15:09

Lemetszhetik a Facebookról az Instát és a WhatsAppot

Mint ismert, izomból nekiment a közösségi óriásvállalatnak az amerikai kormányzat és a trösztellenes bizottság.

Forrás: Shutterstock

Mondhatni rohamot vezényelt 46 állam versenyfelügyeleti szervével karöltve az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Comission, FTC), s pert indított a Facebook ellen:

azzal vádolják a közösségi óriást, hogy versenytársait felvásárolva ellehetetleníti más, igazi konkurencia megjelenését a közösségi média piacon.

A perben a cég két legnagyobb, korábbi kihívójának, az Instagramnak és a Whatsappnak a cégről való leválasztását követelik – ezeket a Facebook egyszerűen felvásárolta, úgy magába olvasztotta, hogy vezetőik fejvesztve menekültek onnan.

Az FTC a perben azt állítja, hogy a vállalat „éveken át tartó versenyellenes magatartás útján illegálisan tartja fenn közösségi hálózati monopóliumát”. „A Facebook szisztematikusan elnyomja a versenyt”.

A versenyhivatal igazgatója, Ian Conner nyilatkozata szerint a Bizottság arra törekszik, hogy „megsemmisítse a Facebook korábbi Instagram- és WhatsApp-felvásárlásait”, ami merész cél, tekintve, hogy az FTC már egy korábbi mélyreható felülvizsgálatában és az Európai Bizottság 2014-es egy hasonló vizsgálata során sem találtak (jogilag!) megfogható, versenyt fenyegető veszélyt.

Jennifer Newstead, a Facebook alelnöke és főtanácsosa nyilatkozatában a pert „revizionistának” nevezi, rámutatva, hogy a Facebook dollármilliárdokat fektetett be az Instagram és a WhatsApp mai állapotának megteremtésére. Figyelmeztetett arra, hogy „ez a per megkérdőjelezheti az Egyesült Államok kormányának saját egyesülési felülvizsgálati folyamatát, és hogy a felvásárló vállalkozások valóban támaszkodhatnak-e a jogi folyamat eredményeire.”

Infographic: Facebook's Acquisitions: How It Started, How It's Going | Statista

Mint a Statista diagramja mutatja, a Facebook által 2012-ben és 2014-ben felvásárolt cégek akkor közel sem voltak a mai helyzetükhöz. Az Instagram megszerzésének pillanatában körülbelül 30 millió felhasználóval, a WhatsApp lényegesen több, 450 millió felhasználóval rendelkezett, mikor a Facebook rájuk döntötte az ajtót. Vezetőik lemontak, de a Facebook-gőzhenger halad tovább.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!