Egyperces

2016.08.04. 12:35

Emberi vizeletből készít kézműves sört két belga tudós

Testes, erős, finom ital – állítják.

BAMA

Megcsavart bibliai trükkel állt elő Sebastian Derese és Arne Verliefde. A Genti Egyetem két tudósa a vizet borrá változtató Jézus Krisztus nyomán emberi vizeletet változtatott vízzé, és ha már a vízzé vált a vizelet, akkor egyből sört is főztek belőle – mert belgák. Mi mást tettek volna?

Derese és Verliefde az elmúlt két évben azt kutatták, hogyan lehet a vizeletből az iható vizet és az értékes tápanyagokat kinyerni. Ezzel a fejlődő országok földműveseinek akarnak segíteni, akik így a pisiből tápláló oldatot készíthetnének, és azzal öntözhetnék a terményeiket. A két tudós menet közben találta ki, hogy a projekt előrehaladásának szemléltetésére, és egyfajta társadalmi kísérletként megitatja velünk azt, amit egyszer már megittunk.

A kutatók önmagában is érdekes módon takarították be a pisi-sör alapanyagát: elmentek egy ghenti zenei- és színházfesztiválra, ahol egy „installáció” keretében annyi vizeletet gyűjtöttek be a magaskultúra rajongóitól, hogy abból több mint ezer liter vízre telt. Ezt elszállították egy kézműves sörfőzdébe, ahol elkészítették a madárlátta italt, melyet le is palackoznak, és piacra is dobnak. Az elkészítés módját már a sör nevében is megjelölik: From Sewer to Brewer-re keresztelték, azaz körülbelül „A csatornából a sörfőzdébe”-re.

Verliefdével a Munchies készített interjút, melyben a tudós elmondja, hogy azért vágtak bele az eredeti projektbe (tehát nem a sörfőzésbe, hanem a földműves-segítésbe) a kollégájával, mert felismerték, hogy óriásit pazarlunk, ha nem hasznosítjuk a vizeletet, pontosabban a benne rejlő hasznos anyagokat. Egy év alatt egy ember ugyanis – napi átlag két literrel számolva – 700 liter pisit ereszt, melyben annyi tápanyag van, ami akár 135 kilogramm kukoricát is sikeresen megtrágyázhatna.

A két kutatónak egyébként nem ez volt az első furcsa söre. Korábban tisztított szennyvízből is főztek sört, kétszer is. Sőt, utóbbit már árulták is azon a fesztiválon, ahol most a vizeletet gyűjtötték, tehát jó esély van arra, hogy a pisi-sör eredetileg szennyvízből van. A szennyvizesről Verliefde azt mondta: 7% alkoholtartalmú, testes, nehéz, tripla sör, melynek „egész jó” az íze.

Persze megkóstolták már a pisisört is, és ez is ízlett nekik. A From Sewer to Brewer-t most még be kell vizsgáltatni, aztán ha az ellenőrök is rábólintanak, akkor év végén tényleg a boltok polcaira kerülhet a pisisör.

Félve emlékeztetünk mindenkit: a belgák másik kultikus terméke a csoki. De nem akarunk további ötleteket adni a Derese-Verliefde párosnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!