veszélyeztetett faj

2018.08.29. 10:30

Több száz ritka teknős tetemére találtak

Mintegy háromszáz veszélyeztetett tengeri teknős tetemére leltek halászok a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban – közölte kedden Heliodor Díaz, az állam polgárvédelmi ügynökségének munkatársa.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Enrique CASTRO

A teknősök maradványait Barra de Colotepec tengerparti település területén találták meg, a Reuters brit hírügynökség fotósa által készített képeken több tucat, látszólag halászhálóba gabalyodott, oszlásnak indult tetem látható.

A Reuters bár nem közölte, hogy mely fajhoz tartoznak a teknősök, megjegyezte: az olajzöld fattyúteknősök – amelyeket a mexikói hatóságok szerint a kihalás fenyeget – május és szeptember között raknak tojást az észak-amerikai ország csendes-óceáni partjain.

Mexikóban rakja tojásait a világ hét tengeri teknősfajából hat, az észak-amerikai ország több módon próbálja védeni e veszélyeztetett állatokat, egyebek közt büntetőeljárást von maga után megölésük. A hatóságok a teknősök tömeges pusztulásával kapcsolatban közölték: nyomozást indítanak a tragédia kivizsgálására.

A mexikói hatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy 113 tengeri teknős – köztük 102 olajzöld fattyúteknős – elpusztulásának körülményeit vizsgálják, ami Chiapas állam egy védett területén következett be. Szakértők szerint az állatok halálát fulladás, halászhorgok vagy káros algák okozhatták.

A hatóságok által említett pusztulásról közreadott fotó
Fotó: ESPECIAL/COR/HUM / AFP/NOTIMEX/FOTO

Borítókép: Illusztráció

Olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!