Sokakat érdekel a technológia

2019.10.29. 19:01

Lótrágyából csináltak áramot a helsinki lóshow-n (videó)

Két ló trágyája elegendő egy család éves hőenergia-szükségletének fedezésére.

Mezõhegyes, 2012. július 18. Lovak figyelnek a Mezõhegyesi Állami Ménes Lótenyésztõ és Értékesítõ Kft. 48-as elnevezésû ménesénél, Mezõhegyes határában. Az 1784-ben alapított Mezõhegyesi Állami Ménesbirtok központi ménesudvarában és két külterületi ménesében több mint 300 lovat tartanak és nevelnek, amelyek a Nóniusz, a Magyar Sportló és csekély számban az ügetõ fajtákból tevõdnek össze. A Mezõhegyesi Állami Ménesbirtok az UNESCO Világörökségi Listájának magyar várományosai közt szerepel, amelybõl a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága terjeszti fel a jelölteket a nemzetközi cím elnyerésére. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

Megdicsérte a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) a Helsinki Nemzetközi Lóshow-t, amiért saját forrásból, a lovak trágyájából fedezi teljes villamosáram-szükségletét.

A FEI Világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta.

A lovasbemutatón a trágyából nyert árammal működtették például a világítást, az eredményjelző táblákat, a mobiltelefon-töltő állomásokat.

A helsinki lóshow immár az ötödik egymást követő évben fedezte áramszükségletét lótrágyából a Fortum HorsePower áramszolgáltató által kifejlesztett technológia segítségével.

Két deciliter híg lótrágyából már fel lehet tölteni egy mobiltelefont, két ló trágyája pedig elegendő egy család éves hőenergia-szükségletének fedezésére mondta Anssi Paalanen, az innovatív cég alelnöke.

A HorsePower-féle rendszer 2015-ös üzembe helyezése óta 70 ezer tonna lótrágyát gyűjtöttek be, ebből 1250 ügyfelet láttak el hővel és az országos áramhálózatba is juttattak energiát.

A technológia óriási lehetőségeket kínál a nagy lóállománnyal rendelkező országoknak jelentette ki Paalanen.

A helsinki lovasbemutató egyedülálló a lótrágya energiává alakításának méretét tekintve közölte egy szóvivő.

Mint elmondta, az áprilisi svédországi FEI-Világkupa döntőjén is állítottak elő elektromos energiát a résztvevő lovak trágyájából, de messze nem olyan nagy méretekben, mint a helsinki rendezvényen.

A svájci, Lausanne-i központi Nemzetközi Lovasszövetség delegációt küldött a finnországi lóshow-ra, hogy megismerkedjen a trágyát villamosenergiává átalakító finn technológiával.

A küldöttség elismerően nyilatkozott a technológiáról, amely úgymond csökkentheti a hagyományos, környezetszennyező energiahordozók használatát a lósportban.

FEI elnöke, Ingmar De Vos szerint a finn kezdeményezés azt bizonyítja, hogy a lovassport-közösség komolyan veszi a környezet védelmét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!