Észlelés

2020.08.19. 15:36

Ilyen közel még egy aszteroida sem jött a Földhöz

A Föld mellett az eddig ismert legkisebb távolságban elhaladó aszteroidát észlelte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az űrhivatal kedden közölte,

a 2020 QG nevet viselő aszteroida 2950 kilométerrel az Indiai-óceán déli része felett haladt el szombaton.

A mintegy 3-6 méteres átmérőjű űrkőzet nagyon kicsinek számít az aszteroidák között. Ha becsapódási röppályáján haladt volna, a Föld légkörébe belépve valószínűleg tűzgömbbé vált, majd széttöredezett volna, ahogyan ez az év során több alkalommal megtörténik közölte a NASA.

Az aszteroidát a Caltech Palomar Obszervatóriumában, San Diegóban található Zwicky Transient Facility (ZTF) teleszkópja észlelte.

Több százmillió, a 2020 QG méretével megegyező kis aszteroida létezik, de nagyon nehéz felfedezni őket, amíg nem kerülnek a Földhöz nagyon közel.

A földközeli aszteroidák nagy része biztonságos, nagy távolságban halad el a Föld mellett, általában jóval messzebb, mint a Hold-Föld távolság.

Nagyon izgalmas egy ennyire kicsi aszteroidát ilyen közelről megfigyelni, mivel látható, ahogyan a Föld gravitációs ereje meghajlítja a röppályáját. Számításaink szerint az aszteroida nagyjából 45 fokkal tért el, ahogy bolygónk mellett elhaladt

mondta Paul Chodas, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumok kutatásával foglalkozó központjának igazgatója.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik