Karbonlábnyom

2018.05.08. 07:26

A turizmus az eddig hittnél jóval több klímakárosító gáz kibocsátásáért felel

A szakértők szerint a kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett.

Fotós: NurPhoto

Fotós: NurPhoto

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 8 százalékáért felel egy jelentés szerint.

Arunima Malik, a Sydneyi Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől (UNWTO).

Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. Eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.

Az így kialakított sorrend szerint a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.

Arunima Malik és munkatársai szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető globális emissziót.

Ezek az elemzések azonban nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek – vélik.

A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként 3,3 százalékos növekedést jelent.

A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni. Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxiod mennyisége.

Az utóbbi években ugyanis az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása és más szolgáltatások igénybe vétele – emelték ki a tudósok.

Elemzésünk az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ide értve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések és a szuvenírek – mondta Arunima Malik.

Borítókép: AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!