változás

2020.06.29. 17:40

Jövőre nem küldhetik el a boltból a bankkártyás vevőt

Mindennapos jelenet a boltokban, hogy a fogyasztó a bevásárlás helyett csalódottan távozik, mivel a kereskedő közli, hogy csak készpénzt fogadnak el a kosárba került termékekért cserébe, ugyanis az üzlet nem rendelkezik bankkártyaterminállal, vagyis elektronikus módon nem lehet kifizetni az árucikkeket. Jövőre változik a helyzet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Serhii Bobyk

A bankkártyával való érintéses fizetés elterjedése óta (pláne amióta akár a mobiltelefon is használható erre a célra) igen egyszerű lett az elektronikus fizetés. A munkavállalók többsége utalással kapja a jövedelmét, számukra sokkal kényelmesebb is ez a forma, mint készpénzt felvenni az ATM-ből, így sokan már kizárólag elektronikusan fizetnek – írja a Magyar Nemzet.

Csakhogy mindeddig előfordult, hogy ha az ember egy-egy üzletben, esetleg vendéglátóhelyen fizetni akart, elutasították, mondván, csak készpénzt fogadnak el. Ilyenkor a csalódott vevő, ha nem volt nála készpénz, vásárlás nélkül távozott, vagy keresnie kellett egy automatát.

Ennek az áldatlan állapotnak 2021. január 1-jétől vége: minden olyan fizetőhelyen, ahol online kassza működik, kötelező lesz lehetővé tenni az elektronikus fizetés valamely formáját. Eddig szinte kizárólag a bankkártyás megoldás terjedt el, de a jövőben a rendelet lehetővé teszi, hogy más megoldást is alkalmazzon az a kereskedő, szolgáltató, akinél eddig csak készpénzzel lehetett fizetni:

akár az azonnali utalás lehetőségével élve egy másodlagos azonosító által, akár QR-kódos megoldást alkalmazva,

ami sok országban már jól működik. Nálunk pont ez a változás indíthatja be a különféle megoldások kifejlesztését és elterjedését.

A kereskedők egyébként eddig is támogatást kaptak arra, hogy elenyésző kiadással létesítsenek kártyaleolvasó terminálokat, és

immár a használat költségei is alacsonyak, szemben a néhány évvel ezelőtti gyakorlattal.

Így annak a bő hatvanezer, online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak, amelyek most még csak készpénzt fogadnak el, nem jelenthet túlzott terhet a rendelet teljesítése, akár kártyás fizetést, akár más megoldást választanak. (Eddig egyébként kétszázezer helyen lehetett készpénz nélkül fizetni, a többség tehát már csak a piaci igények miatt is lépett.)

A vásárlók készpénzt nem használó, egyre szélesebb rétege már nagyon várta ezt a szabályozást, amely véget vet annak a megalázó helyzetnek, amikor készpénz hiánya miatt nem szolgálják ki őket egy üzletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!