kevesebb fájdalom

2020.10.19. 11:17

Gyorsabb a gyógyulás a részleges mandulaeltávolítás után

Lényegesen kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár, ha a torokmandulát nem távolítják el teljesen – állapította meg egy hosszú távú ausztrál kutatás.

Forrás: Shutterstock

Az adelaide-i Flinders Egyetem tudósai 608 gyerek adatait elemezték, mindannyian 2008 és 2018 között estek át mandulaműtéten.

Azt találták, hogy akiknek csak a mandulájuk egy részét távolították el, egy kisebb darabját érintetlenül hagyták, azok átlagosan 4,6 nap alatt teljesen meggyógyultak, szemben a teljes tonzilektómián átesettekkel, akiknek átlagosan 11,1 nap kellett, hogy helyrejöjjenek.

A részleges mandulakivételkor háromszor kisebb volt a valószínűsége, hogy a műtét után vérzés lépjen fel, és nyolcszor kisebb az esélye, hogy olyan súlyos vérzés jelentkezzen, amelyet kórházban kell ellátni.

„A teljes mandulaeltávolítás felfedi a torokizmokat, ami nagy fájdalommal és a vérzés jelentősebb kockázatával jár” – írta közleményében Sara Attard, a kutatás egyik vezetője.

„Ha a mandula 90-95 százalékát távolítják el, és meghagynak egy félholdalakú szövetdarabot, az sokkal kevesebb fájdalmat és vérzést okoz. Ez nyilván azt is lehetővé teszi, hogy a gyerek gyorsabban felgyógyuljon és visszatérhessen a közösségbe” – tette hozzá.

Ausztrália-szerte évente több mint 35 ezer torokmandula-eltávolítást végeznek 17 évesnél fiatalabb pácienseken.

„Az újra meg újra visszatérő torokgyulladás most ritkább, mint régebben. Jelenleg a mandulaműtét leggyakoribb oka a légzés akadályozása, ami horkolást, alvászavart, beszéd- és evésproblémákat okozhat” – mondta Simon Carney, a kutatás vezetője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!