Hallgassa élőben!
Fotó: AFP

Nincs, aki eldöntse a kiélezett meccseket – Szélesi Zoltán

Hihetetlen mentális erő jellemezte az Európa-bajnokságon pályára lépő játékosokat, a kiemelkedő egyéni teljesítmények mégis hiányoznak a tornáról.

Vasárnap véget ér az Európa-bajnokság, a 2018-as világbajnokság óta az első jelentős válogatott torna, amely felvonultatta a földrész labdarúgókrémjét. A szurkolók számos felejthetetlen pillanattal gazdagodtak, de csalódottak is lehetnek. A torna jellegzetessége a sok öngól, valamint a klasszisok visszafogott teljesítménye és az új sztárok felbukkanásának hiánya lett, miközben számos kieséses párharc a csapatok túlzott óvatossága miatt nem dőlt el a rendes játékidőben. A döntő ennek ellenére új korszak kezdetét jelentheti.

NEM VILLOGTAK A KLASSZISOK, MARADT A HOSSZABBÍTÁS

Az utóbbi évek nagy tornáin a kieséses szakaszra fordulva számos kritika érte a válogatottakat, amiért a túl óvatos, kevés kockázatot vállaló futballt helyezték előtérbe, és a szurkolóknak élvezhetetlen, kevés gólos mérkőzésekkel araszoltak előre. Azt nem állíthatjuk, hogy a mostani tornán ugyanez a helyzet, ettől függetlenül tény, a nyolcaddöntőtől kezdve eddig hét mérkőzésen volt szükség a kétszer tizenöt perces hosszabbításra vagy a tizenegyesekre, hogy eldőljön, melyik válogatott léphet a következő körbe.

A világbajnokságon 1986-ban vezették be a nyolcaddöntőt, az azóta rendezett viadalokon csupán egyszer, 1990-ben volt magasabb ez a szám. Akkor nyolc találkozó ért véget döntetlennel a kieséses szakaszban, míg a 2014-es tornán – mint most – hét meccsen túlóráztak a csapatok (a 2016-os Eb-n ez ötször fordult elő).

„Az egyik ok talán az lehet, hogy nincs olyan válogatott, amely a nyolcaddöntőtől kezdve felfelé lóg ki a mezőnyből – mondta lapunknak a 28-szoros válogatott Szélesi Zoltán.  – Kevés olyan meccset rendeztek, amelyen az egyik csapat toronymagas esélyesnek számított, közel azonos szintű együttesek gyűrték egymást, és ilyenkor nagyobb az esélye, hogy nem bírnak egymással. A másik ok a nagy sztárok visszafogott teljesítménye. A mostani Eb-n több futballista is megbízható teljesítményt nyújt, de a torna első számú csillagát nehéz lenne megnevezni. Márpedig ha elmaradnak az egyéni villanások, nincs, aki eldöntse a kiélezett meccseket. Az igazán nagy nevek is visszafogottabban teljesítettek, Cristiano Ronaldónak ezúttal csak felvillanásai voltak, a klubjában szenzációsan futballozó Kylian Mbappé egyetlen gólt sem szerzett, és a BL-döntő hőse, Kai Havertz sem most tette le a névjegyét válogatott szinten. Korábban több olyan klasszis volt, aki a kiélezett pillanatokban főszereplővé lépett elő, most a többségük átlagosan teljesített.”

Az idei Eb-n a csapategység valóban legyőzte az egyéni kvalitást, ám a késő éjszakába nyúló összecsapásokon a túl korai örömnek – Franciaország és Spanyolország egyaránt 3–1-es vezetésről végzett 3–3-as döntetlenre a nyolcaddöntőben – és a taktikának is megvolt a maga szerepe. A korábbi tornákkal ellentétben ezúttal támadóbb felfogásban léptek pályára a csapatok, ám ha döntetlenre állt a meccs, a 75-80. perc körül egyre inkább érezni lehetett, egy fokozattal visszakapcsoltak.

„Mentálisan elképesztően erős csapatok versenyeztek az Eb-n, a játékosok többsége sohasem adta fel – folytatta az U17-es válogatott szövetségi edzője.  – Beszélhetünk a zsúfolt idényről, a Covidról, a negyed- és félházas meccsekről, de Svájc és Horvátország sem tudott volna kétgólos hátrányból egyenlíteni, ha nincs meg bennük a mentális erő. De említhetnénk a szerdai elődöntőt is, a kétszer tizenöt perces hosszabbítás második felében Dánia kilenc mezőnyjátékossal ment előre a Wembleyben Anglia ellen, ameddig bírta erővel. A mostani Eb-n időnként percek alatt változott a meccs képe. Megesett, hogy az egyik csapat játékosai nyugodtak meg túl hamar, máskor a túlzott rotálás ütött vissza, vagy éppen a cserék után vált sebezhetővé az addig stabil védelem. A védekezését egyébként minden együttes tökéletesen megszervezte, több csapat öt hátvéddel állt fel, és ha a játékosok többsége a labda mögött helyezkedik, és lezárja a területet, nagyon nehéz eljutni a kapuig. Általánosságban viszont én sem mondanám, hogy védekező szellemben játszottak a csapatok. Az együttes stílusát a szövetségi kapitány szabja meg, márpedig minden szakvezetőnek más elképzelése van a futballról. A labdát nyolcvan százalékban birtokló Spanyolország nyilván nem ugyanazért játszott hosszabbításos meccseket, amiért a mélyen védekező és gyors ellentámadásokra alapozó Olaszország.”


ÖNGÓLOK SOHASEM LÁTOTT MENNYISÉGBEN

Az Anglia–Dánia (2–1) elődöntőben tizenegyre nőtt az Európa-bajnokságon szerzett öngólok száma, az angolok ugyanis Simon Kjaer rosszul kiszámított becsúszásának köszönhették egyenlítő találatukat. A dán középhátvédet valamennyire felmentheti, hogy a mögötte érkező és amúgy látványos műesést bemutató Raheem Sterling jó eséllyel úgyis a kapuba rúgta volna a labdát, a tényeken azonban ez nem változtat. Az Európa-bajnokságok történetében most született messze a legtöbb öngól, kettővel több, mint az eddigi tornákon összesen. Az az eddig példa nélküli eset is előfordult, hogy egy mérkőzésen egy csapat kétszer talált a saját kapujába: Németország ellen a portugál Rúben Dias és Raphaël Guerreiro, Spanyolország ellen a szlovák Martin Dúbravka és Juraj Kucka vitte véghez a „bravúrt”. A torna legemlékezetesebb öngólja is a szlovák kapushoz kötődik: a lécről magasba pattantó, majd a kapu elé visszahulló labdát szögletre akarta ütni, de a saját kapujába paskolta – Dúbravkát felmentve feltételezzük, elvakította a szemébe tűző nap.

Az öngólok a torna kieséses szakaszában sem maradtak el. A nyolcaddöntőben Pedri 45 méteres hazaadását nézte el Unai Simón, s hozta előnybe Horvátországot, a negyeddöntőben Denis Zakaria tette bele a lábát Jordi Alba lövésébe, és juttatta a labdát akaratán kívül a svájci kapuba, az elődöntőben pedig Kjaer hibázott, és egyenlített Anglia. A csoportkörben nyolc, a kieséses szakaszban három öngól esett, és a szenvedő fél egyetlen kivétellel el is veszítette a mérkőzést. A sort a spanyolok törték meg, a horvátoknak ajándékozott nyolcaddöntőbeli gólt követően a rendes játékidő döntetlennel ért véget, majd a hosszabbításban 5–3-ra nyertek. Arra a kérdésre, mégis mi történik ezen a tornán, nehéz felelni, a legjobban talán az a teória tartja magát, amely szerint a játékosok mentálisan kimerültek a járványhelyzet miatt meglehetősen speciális körülmények között zajló idény végére.

VÉGET ÉRHET A DÉL-EURÓPAI NEMZETEK URALMA

Amióta a 2004-es Európa-bajnokságot Görögország megnyerte, nem történt nagy meglepetés a kontinensviadalok döntőjében. A következő két tornán Spanyolország diadalmaskodott, míg 2016-ban Portugália. A dél-európai nemzetek hegemóniája már több mint 12 éve tart, és tovább folytatódhat, ha a vasárnapi döntőben Olaszország legyőzi Angliát. A siker kulcsa a jó formában lévő topjátékosokban és a taktikában keresendő. A 2000-es évek második felétől a spanyolok által képviselt tiki-taka volt az uralkodó stílus, a labdabirtoklásra, sok rövid passzra épülő játékot mind a Barcelona, mind a részben a katalánok sztárjaira épülő válogatott tökélyre fejlesztette. A változást nagyjából a Bayern München 2013-as triplázásától (bajnoki cím, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája megnyerése), valamint a német válogatott 2014-es világbajnokságon aratott győzelmétől lehet datálni, ezt követően az erőfutball és az úgynevezett gegenpressing, azaz a labdavesztés utáni erőteljes letámadás kezdett Európa-szerte elterjedni, és a jelenlegi modern futball alapját is az erre épülő játékrendszer képezi. Minden nemzet a saját stílusát megtartva próbál alkalmazkodni a kor elvárásaihoz, amiből a 2016-os Eb-n Cristiano Ronaldónak és az érte tűzbe menő csapatának köszönhetően a portugálok jöttek ki a legjobban, a 2018-as vb-n pedig Franciaország ért a csúcsra.

Az idei kontinensviadal döntősei főként a szövetségi kapitányok áldozatos munkájának köszönhetik a sikert. Gareth Southgate és Roberto Mancini is éveket szánt rá, hogy csapatával begyakorolja a látványos támadójáték helyett stabil védekezésre épülő taktikáját, aminek sikerét mutatja, hogy az olaszok 33 mérkőzés óta veretlenek, az angolok pedig a torna eddigi hat mérkőzésén csak egy gólt kaptak. A vasárnapi döntőben vitathatatlanul a torna két legjobb formában lévő együttese találkozik, és számos tanulságot lehet majd levonni abból is, hogy ki örül a végén.

EB 2020, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
[1]
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
[2]
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
[3]
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
[4]
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
[5]
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
[6]
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0[7]
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
[8]
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
[9]
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
[10]
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
[11]
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
[12]
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
[13]
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
[14]
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia

 

Hozzászólások

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Hirdetés
Példakép minden magyar számára
kutatási eredmény
Nem hinné el, mit ettek elődeink!
Sokan bírálják az „újítást” / 18 perce
Szabadon szólhat a müezzin éneke a német nagyvárosban
Az egymilliós Köln vezetőségének döntése a muszlimokat imára hívó ének engedélyezéséről jelzésértékű. Országszerte feltűnést keltett.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BARANYAI MÁTYÁS az Egertej Kft. nyugalmazott dolgozója 2021. október 1-jén, életének 74. évében elhunyt. Temetéséről a család később gondoskodik. Emléke szívünkben él.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férj, édesapa és testvér BARNA JÓZSEF (volt átányi lakos) 2021. szeptember 30-án örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2021. október 12-én 13.00 órakor Egerben a Lajosvárosi Temetőben lesz. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesapánk, nagyapánk BARÁZ MÁTÉ címzetes iskolaigazgató testben és lélekben elfáradva életének 83. évében elhunyt. Temetése 2021. október 15-én 14.30 órakor lesz a parádi temetőben. Gyászmisét 14.00 órakor a parádi Szent Ottilia templomban tartunk. A gyászoló család
"Én vagyok a föltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghalt is, élni fog." (Jn 11, 25) A gyászoló család mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy RÁCZ JÓZSEFNÉ KEREPESI MÁRIA életének 63. évében 2021. október 6-án elhunyt. Szeretett halottunk temetését 2021. október 11-én Egerben a Hatvani temetőben 14.30 órakor tartjuk. Drága emléke szívünkben él. A gyászoló család. "Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent." Máté Evangéliuma 5,8
"Váratlanul ért halálod, Búcsú nélkül mentél el, Aludd szép örök álmod, Soha nem felejtünk el." Köszönetet mondunk mindazoknak, akik TÓTH BÉLA temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Istenem súgd meg neki halkan, Lágyan szólj hozzá, hogy ne zavarjam. Álmomban keressen meg engem, még egyszer hadd lássam, hadd öleljem. Nem szólnék róla, hogy mélyen gyötör a bánat, Csak hadd lássam még egyszer a drága Édesanyámat. Hadd legyen velem, ez a legszebb álmom, Súgd meg neki halkan, én minden nap várom!" Megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk azokkal, akik tisztelték és szerették, hogy NAGY KÁROLYNÉ sz.: Kiss Mária elhunyt. Temetése 2021. október 8-án (pénteken) 14.30 órakor lesz a Felnémeti Temetőben. Utána szentmisét tartunk. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk BAKOS ALBINNÉ az egercsehi Polimer volt dolgozója életének 81. évében elhunyt. Temetése 2021. október 7-én 14.30 órakor lesz a szúcsi temetőben. Gyászoló család
Ezúton tudatjuk mindazokkal akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy a drága testvér JOSEPH VALENTINE BÁRCZI gipszkarton-kereskedő életének 52. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Temetése 2021. október 5-én 10.30 órai kezdettel az egri Donát temetőben lesz, polgári szertartás szerint. Köszönjük azoknak akik a gyászban osztoznak és utolsó útjára elkísérik. Gyászoló testvére
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Téged elfelejteni soha nem lehet." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA TAMÁS életének 46. évében tragikus hirtelenséggel 2021. szeptember 15-én elhunyt. 2021. október 4-én 12.00 órakor helyezzük örök nyugalomra az egri Lajosvárosi temetőben. Gyászoló család.
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy Dr. BENYÓ ÁGNES volt jogi tanácsadó súlyos betegség után 89. évében, 2021. szeptember 12-én elhunyt. Temetése Nyíregyházán, végakaratának megfelelően szűk családi körben történt. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága Édesanyám, nagymamánk, dédnagymamám, TÓTH PÁLNÉ VAS ERZSÉBET életének 88. évében szerettei körében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben lesz 2021. október 7-én, csütörtökön 11 órakor. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH BÉLA okleveles gépészmérnök rövid kórházi tartózkodás után életének 86. évében elhunyt. Végső búcsút 2021. október 04-én hétfőn 13.30 órakor veszünk Tőle az egri Hatvani Temetőben. Gyászmise a temetés napján 13.00 órakor lesz a temető kápolnájában. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le! Gyászoló felesége, fiai, menye, unokái
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk MAJOROS MIKLÓSNÉ sz. Rácz Emília 2021.09.25-én elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2021.10.05-én 14.30 órakor lesz. Előtte szentmisét tartunk 14.00 órától. A gyászoló család.
Megrendüléssel és mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték és ismerték, hogy VAJDA JÓZSEF az egri 2. sz. Gyakorlóiskola nyugalmazott igazgatója életének 88. évében, 2021. szeptember 23-án elhunyt. Kérésére szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagypapa MÁTYUS LÁSZLÓ hosszú küzdelem után, életének 74. évében távozott közülünk. Végső búcsúztatására az egri Kisasszony temetőben 2021. szeptember 28-án 14.30 órakor kerül sor.
"Utolsó leheletemmel is köszönöm a jó Istennek, hogy ember tudtam maradni minden nehéz körülményben." "Búcsúzni hívlak Titeket, akik ismertetek és szerettetek, hogy utolsó utamon elkísérjetek. 2021. 09. hó 27. nap 13 órakor a Lajosvárosi temetőbe és azt megelőző 12 órakor tartandó szentmisére a Lajosvárosi templomba. KASZAB GYÖRGYNÉ sz.: Krausz Rózsa az Arany János úti óvoda volt óvónője"
"Tiéd a csend a nyugalom miénk a könny a fájdalom." Emlékezünk PATAKI RÓBERT halálának 18.évfordulójára. Szülei, nővére és családja
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk VLADÁR LÁSZLÓNÉ sz. Tóth Mária életének 85. évében 2021.09.19-én elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021.09.24-én gyászmisét követően 14.00 órakor lesz. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Viszocsánszki Demeterné, született Elek Mártától vettünk végső búcsút, családja és szerettei körében az Arlói temetőben.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy KOLLÁTI FERENCNÉ (Nyila Etelka) 2019. szeptember 13-án, életének 83. évében elhunyt. Búcsúztatója 2021. szeptember 21-én 14.00 órakor a gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplomban (Gyöngyös, Fő tér 17.) lesz. Drága emléked örökre szívünkben él. A gyászoló család
szülinapi meglepetés / 26 perce
Hatalmas rózsacsokrot kapott Vasvári Vivien!
Tuti módszer / 26 perce
Kiderült a titok: így fogyott le több mint 110 kilót Emílió és Tina
„Merjünk cselekedni” / 43 perce
Kásler Miklós: október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja
Nyerd meg az életed / 46 perce
Rekordnézettséggel indult a Netflix új dél-koreai sorozata
Jelentős kulturális érték / 1 órája
Boszorkányperben elkobzott szakrális dobukat akarják visszakapni a számik
Újdonság / 1 órája
Ami tudható az OPPO új ColorOS 12 mobil oprendszeréről (videó)