Vb-2022

2022.12.18. 09:20

Messi vagy Mbappé? Avagy világbajnok kerestetik

A katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében Argentína a címvédő Franciaország ellen lép pályára magyar idő szerint 16 órától a Luszail Stadionban.

HEOL

Leo Messi és csapata történelmi tettre készül

Fotó: Friedemann Vogel

Minden idők egyik, ha nem a legnagyobb futballistája, Lionel Messi az utolsó meccsét játssza az argentin válogatottban, és szeretné elhódítani azt a trófeát, amit eddig még soha nem nyert meg pályafutása során. A Kylian Mbappé vezette francia csapat vb-címvédésre készül: egy olyan szenzációra, amelyre legutóbb 60 éve volt példa. Mindkét válogatott harmadszor lehet világbajnok, így elképesztő izgalmakra és döbbenetes fordulatokra lehet számítani a vasárnapi álomdöntőben – írja az Origo.hu.

A döntő egyik legnagyobb kérdése, hogy a hétszeres aranylabdás Lionel Messi megkoronázza-e kivételes pályafutását a világbajnoki aranyéremmel, amelynek megszerzésére másodjára lesz lehetősége a 2014-es, Németország elleni vesztes finálé után.

A Copa America-címvédő argentin válogatott támadójátékban nem emelkedett ki a mezőnyből, elsősorban a Paris Saint-Germain világklasszisának villanásaira épített, Messi pedig abszolút vezére az együttesnek, 5 góllal és 3 gólpasszal vezette döntőbe Argentínát. Az argentinok a Szaúd-Arábiától elszenvedett váratlan vereséggel kezdték a szereplésüket Katarban, majd szenvedélyes játékuknak köszönhetően a fináléig meneteltek.

A vb-meccseik felén gólt sem kapó argentinok a torna előrehaladtával egyre jobb formába lendültek, a remeklő Messit kiválóan egészítették ki a társai, akik hozzásegítették ahhoz, hogy csak egy mérkőzésre kerüljön a hőn áhított világbajnoki trófea megszerzésétől.

A címvédésre készülő francia csapatból Olivier Giroud azt emelte ki, hogy Lionel Scaloni együttese nem csupán egyetlen játékosból, Messiből áll, így nem kizárólag az ő megállítására kell koncentrálni, mert rajta kívül is kiváló futballisták alkotják az argentin válogatottat.

A franciák kerete sokkal mélyebb és több sztárt vonultat fel annak ellenére, hogy sérülések miatt számos kulcsemberére nem számíthatott Didier Deschamps szövetségi kapitány, így többek között az aranylabdás Karim Benzemára sem. A döntőig magabiztosan menetelő francia csapat számára leginkább az angolok elleni negyeddöntő volt nehéz feladat, a meccseiket általában uralták és bebizonyították, hogy akkor is tudnak nyerni, amikor nem igazán játszanak jól.

Amíg elöl Olivier Giroud és Kylian Mbappé ellenállhatatlanul futballozott, ráadásul a középpályára visszavont Antoine Griezmann remekül segítette a támadásokat, addig hátul a vártnál sebezhetőbbnek tűnt a francia válogatott, ugyanis az elődöntőt leszámítva az összes katari meccsén kapott gólt. A franciáknak nagy érvágás, hogy példátlan beteséghullám sújtja a csapatot, többen is megfertőződtek egy vírussal, így Deschamps-nak főként a védelem összeállítása során adódhatnak gondjai.

A vb-trófea mellett ez a csúcsrangadó dönti el a gólkirályi címet és legjobb focistának járó díjat is, mindkettőre Messi és Mbappé a legesélyesebb,
így - noha a pályán nem sokat fognak találkozni - külön érdekesség lesz a PSG két sztárjának párharca.

A két válogatott eddigi összecsapásai argentin fölényt mutatnak, viszont legutóbbi összecsapásukat a franciák nyerték, méghozzá négy éve az ororszországi vb-n, melyen emlékezetes mérkőzésen 4-3-as sikerrel a későbbi tornagyőztes jutott tovább a nyolcaddöntőből. A franciák a vb-k történetének harmadik címvédését hajthatják végre - legutóbb 60 éve voltak képesek hasonlóra a brazilok -, míg az argentinok azzal írhatnak történelmet, hogy Copa America címvédőként nyernek világbajnokságot.

Az Argentína-Franciaország álomdöntő vasárnap - magyar idő szerint - 16 órától kezdődik a Luszail Stadionban, a meccset a lengyel Szymon Marciniak vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!