Friss hírek

2004.11.15. 09:31

Merevek az ingatlanárak Budapesten

A túlkínálat miatt lelassult a budapesti ingatlanok árának emelkedése, amíg az agglomerációban tovább növekszik az építési telkek értéke - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szakértője a legfrissebb elemzések adatait összegezve.

BAMA

A fővárosban viszonylag sok használt lakást kínálnak eladásra, de a túlkínálat ellenére az eladók ragaszkodnak az eladási árakhoz - mondta Liskáné Pálya Lenke.

Az árakról szólva a szakértő elmondta: amíg a Duna-parti belvárosi nagy lakások négyzetméterenkénti ára nem ritkán az egymillió forintot is eléri, addig például a kelenföldi lakótelep panelházaiban 200-220 ezer forintért adják a lakás négyzetméterét. Általában jobban keresik a vevők a kisebb, 50 négyzetméter körüli otthonokat, hogy az emelkedő közüzemi költségeket könnyebben ki tudják fizetni.

Szuburbanizáció és reurbanizáció

Ősszel is folytatódik a Budapestről való kiáramlás évek óta tartó tendenciája, miközben a visszaköltözők száma is gyarapodik - mondta Liskáné Pálya Lenke.

A zöld övezetbe költöző tehetősebb réteg mellett mind többen, éppen kényszerből, a szegénység elől menekülve adják fel budapesti otthonukat, s az olcsóbb megélhetés reményében a főváros környékén vetik meg lábukat. Változatlanul Budaörs, Telki, Solymár a legvonzóbb, itt azonban a telkek ára is magas, négyzetméterenként átlagosan 300 ezer forint.

Emellett mind keresettebb a lakótelek a pesti oldalon, Kistarcsán, Csömörön, Pécelen, ahol a hamarosan elkészülő M0-ás új szakaszának közelsége miatt építkeznek az emberek. E helyekre nemcsak Budapestről költöznek ki, hanem az ország más vidékeiről jönnek ide, mivel a fővárosi lakásárak egyelőre túl magasak számukra. Pécelen például jelenleg 8-10 ezer forint a telkek négyzetméterenkénti ára.

A mozgásra mindinkább jellemző, hogy a korábban a víkendház téliesítésével vidékre költözött, azóta időssé vált emberek feladják a lakhelyüket az agglomerációban, s ismét Budapestre költöznek, hogy az orvos, a bolt elérhető legyen számukra. Ilyen folyamat jellemzi például Ráckevét, Gödöt, Sződöt. Arra is van jó néhány példa, hogy a fővárosból kiköltözöttek, felélve a budapesti lakás és a vidéki új otthon közötti árkülönbözetet, még távolabbra, tanyára költöznek, hogy gazdálkodással próbálkozva teremtsenek elő jövedelem-kiegészítést a család számára.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!