Friss hírek

2004.11.11. 13:00

Rendkívüli véradásra van szükség

Rendkívüli, önkéntes véradásra hívja a büntetés-végrehajtás személyi állományát és a fogvatartottakat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

BAMA

Az évek óta nem tapasztalt országosan jelentkező vérhiányra tekintettel a büntetés-végrehajtási szervezet rendkívüli, önkéntes  véradásra hívja a személyi állomány tagjait és a fogvatartottakat.    

Évek óta nem tapasztalt mértékben csökken az ország vérkészlete,  ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a lakosság segítségét  kéri ahhoz, hogy az ellátás biztonságos maradhasson - közölte az  intézmény főigazgatója szerdán. 

Kórházakban a tervezhető műtéteket egyelőre halasztani kell, de  az akut betegek ellátása továbbra is folyamatos. Ugyanakkor az OVSZ  a krónikus ellátást nem tudja maradéktalanul biztosítani, amíg a  készleteket nem töltik fel újra - mondta Moskovits Eszter, az OVSZ  főigazgatója.

Közölte: a biztonságos vérellátáshoz tartalékkal együtt mintegy  8 ezer egységnyi vér készleten tartására van szükség nap mint nap.  Szerdán reggel azonban mindössze 6.400 egységnyi vér volt a  készletben.

A főigazgató szerint a csökkenés nem egyik napról a másikra  következett be, hanem a véradási kedv hónapok óta tartó  lanyhulásával magyarázható, miközben a vérfelhasználás folyamatosan  növekszik.

Mint mondta, a magyar lakosság 42 százaléka A pozitív  vércsoportú, így a nagy felhasználási szükséglet miatt a legnagyobb  szükség mindig erre a vértípusra van.

A vérkészletek feltöltéséhez az OVSZ a lakosság segítségét kéri;  a véradók a fővárosban a Péterfy Sándor utcai kórházban és az OVSZ  központjában, vidéken pedig minden megyeszékhelyen és több  nagyvárosban is megtalálható vérellátó helyeken jelentkezhetnek -  mondta.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!