Friss hírek

2005.01.20. 10:19

Több mint hét százalékos drágulás a gyógyszeriparban

Előreláthatólag négy és fél ezer patikaszer térítési díja változik február elsejétől.

BAMA

Négy és fél ezer patikaszert érint a döntés, amelynek az a fő oka, hogy a korábbi árkiegészítést mostantól már nem vállalja a kormány. Tavaly áprilisban egy megállapodás alapján a gyógyszergyártók és a szaktárca közösen vállalt 15 százalékos támogatáskiegészítést.

Több mint négy és fél ezer patikaszer térítési díja változik február elsejétől átlagosan hét és fél százalékkal. Az ok: a költségvetés nem tudja tovább finanszírozni a tavaly áprilisi kormányzati döntés hatásait. Akkor a gyógyszertámogatásra fordítható kaszsza túlköltekezését 15 százalékos hatósági árcsökkentéssel próbálta mérsékelni a kormány, ám ezt az Alkotmánybíróság sértőnek ítélte.

Ennek ellenére az orvosságok ára nem emelkedett július elsejétől 15 százalékkal, mert a gyártók, illetve a kormány átvállalta a lakossági térítésidíj-többletet - a támogatott gyógyszerek esetében ennyivel emelték a támogatást.

Az idén mintegy 284 milliárd forint költhető gyógyszerár-támogatásra, és a kormány szeretné, ha 2005-ben nem lenne jelentős túlköltés, írja a Népszabadság. A cél érdekében korrigálni kell a támogatási rendszert. Egyáltalán nem biztos, hogy a most 100 százalékkal támogatott orvosságok közül a jövőben is valamennyit e kategóriában kell tartani.

Eltökélt szándék, hogy folytatja a kormányzat a generikus programot, vagyis az eredeti molekula olcsóbban előállított formájából még többet fogad be a társadalombiztosító. Például az egyik legnépszerűbb vérnyomáscsökkentő készítményért eredeti kiszerelésben 1644 forintot fizet a beteg, míg ugyanennek a másolt, azaz generikus változata csupán 106 forintba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!