Friss hírek

2005.07.14. 17:31

Majdnem légikatasztrófa?

Több száz ember élete múlt mindössze századmásodperceken július 4-én, állítja a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete. Sárvár térségében egy Airbus és egy Challenger CL-600-as repülőgép mindössze száz méterre közelítette meg egymást. A HungaroControl szerint viszont nem volt vészhelyzet.

BAMA

A szakszervezet elnöke, elnöke, Metes György szerint az eset nem egyedülálló. A kidolgozatlan, május 12-én bevezetett új légtérfelosztási rendszer már 20 hasonló esetet eredményezett. Tragédia csak azért nem történt, mert a gépek forgalmikonfliktus-kutató berendezése jelezte a bajt, és mindkét repülőgép korrigált. A légiirányításért felelős HungaroControl részéről azonban úgy vélik, hasonló helyzet ritkán fordul elő, és a berendezés is csak figyelmeztette a pilótákat, s nem elkerülő manőverre utasította őket. Az eseményt a Polgári Légiközlekedési Hatóság és a Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet vizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!