Friss hírek

2005.11.29. 17:15

Vadásztragédiák után szigorítás

Idén már öt halálos kimenetelű vadászbaleset történt hazánkban, ezért a területet felügyelő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a szabályok módosítását tervezi.

Izing Antal-Vég Márton

Gráf József miniszter elsősorban a vadászok orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatát szigorítaná. „A hatályos törvény a vadászat minden apró részletét szigorúan szabályozza, így semmilyen változtatásnak nem látom értelmét” – véli ezzel szemben Székely István. Az Országos Magyar Vadászkamara jogi képviselője szerint a baleseteket mindig emberi felelőtlenség okozza, amit semmilyen új rendelkezéssel nem lehet kiküszöbölni. Legutóbb Urbán Árpád szocialista képviselő vesztette életét, amikor bátyja tiltott módon oldalirányba adott le lövést.

Magyarországon jelenleg ötvenötezer vizsgázott vadász rendelkezik fegyvertartási engedéllyel. Ennek megszerzéséhez előbb el kell végezni egy három hónapos tanfolyamot, át kell esni egy orvosi kivizsgáláson, majd a rendőrség engedélyezi a fegyvervásárlást és -tartást. A miniszter szigorítana, bár még sohasem vadászott.

– Mit jelent az – kérdezte lapunk Gráf József minisztertől –, hogy erősíteni kell a vadászok orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatát?
– Ez a legveszélyesebb sport, ezért ezt csak olyan ember űzheti, aki válsághelyzetben is képes jó és gyors döntést hozni.
– Eddig nem volt ilyen vizsgálat?
– Az csak egy alapvizsgálat, de mint azt látjuk, kevés. Hetven éven felül pedig minimális feltétel lenne, hogy a vadászt évente megvizsgálják, hiszen mi idősebb emberek a szürkületben gyakran rosszul látunk.
– Ön is vadászik?
– Életemben nem vadásztam.
– Azt hallani, hogy egyes kivételezett személyek vendégvadászként, vadászvizsga nélkül is lövöldözhetnek az erdőben. Ön hallott erről?
– Igen. De ez csupán némely vadásztársaságok törvényellenes gyakorlata, amit meg kell szüntetni.
– Vizsgálatot indított. Mikor lesz eredmény?
– Hétvégére várjuk az Érsekvadkerten történt tragédiáról összegyűjtött tényeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!