Friss hírek

2006.01.08. 15:02

Ágostont felháborította a Korhecz által ismertetett törvénytervezet

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke nyílt levélben fordult Petar Ladjevicshez, a szerbiai kormány Kisebbségügyi Tanácsának titkárához.

BAMA

Ebben közli, hogy meglepetéssel fogadta Korhecz Tamás nyilatkozatát, amelyet a Kossuth Rádió is közölt, és amelyből kiderült, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény tervezetét előbb a kormány Kisebbségügyi Tanácsában tárgyalják meg, majd pedig a szerbiai parlamentben. A törvénytervezetben a nemzeti tanácsok elektorok útján való megválasztása kapott prioritást, s a törvénytervezet szerint a választói névjegyzékre való feliratkozás kizárólag önkéntes alapon történhet majd meg a vajdasági magyar választópolgárok többségének hitelesített aláírása alapján.

Ágoston szerint, ha Korhecz igazat állít, akkor ez azt jelenti, hogy a szerbiai kormány – kisebb korrekciókkal – meg akarja tartani azt a kisebbségvédelmi intézményrendszert, amely a gyakorlatban arra szolgál, hogy a szerb nemzeti érdeket közvetítse a kisebbségek felé, nem pedig fordítva.

A VMDP elnöke reméli, hogy ez mégis csupán Korhecz személyes tervezete, és hogy Ladjevics eleget tesz ígéreteinek és az ügyben meghallgatásra kerül a VMDP álláspontja is, hiszen ez a part a “legutóbbi választásokon megszerezte a magyar pártokra szavazó magyarok voksainak kb. 30%-át”. E célból Ágoston meghívta Ladjevicset a VMDP temerini székhelyére, de készségét fejezte ki arra is, hogy Belgrádban találkozzon vele, íjra a VMDP Hírlevél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!