Friss hírek

2006.01.27. 11:51

Indiából érkezik a nyugdíj?

A napokban került nyilvánosságra az az eddig titkosan kezelt elképzelés, hogy az angol Foglalkoztatási és Nyugdíjügyi Minisztérium sok multinacionális vállalathoz hasonlóan „kiszervezné” tevékenységének egy részét, minden valószínűség szerint Indiába. Emiatt körülbelül harmincezer angol közszolgálati dolgozó veszítheti el az állását.

BAMA

A most kitudódott tervezet a legszelídebben fogalmazva is vegyes érzelmeket váltott ki Angliában. Az eddig titkosan kezelt dokumentumban az áll, hogy a minisztérium az államkassza hiánya miatt, költségmegtakarítás céljából tevékenységének egy részét külföldön végeztetné el. Az ötlet állítólag a legfelsőbb szintről, Tony Blair miniszterelnöktől és Gordon Brown pénzügyminisztertől származik. A tervezet nem nevez meg konkrét helyet, de sokan tudni vélik, hogy számos angliai és multinacionális céghez hasonlóan az angol kormány is mindenekelőtt az indusok szorgalmára és főleg az angliainál jóval szolídabb bérére számít.

A közszolgálati dolgozókat is képviselő angol szakszervezet vezetője szerint az elgondolás példátlan, és politikailag könnyen visszaüthet. A szervezet mindenestre megkezdte tiltakozó akcióit a 2008-ig harmincezer közszolgálati dolgozó elküldésével járó terv ellen. A témában jártas szakértők, bár a tervezet nem nevezi meg azt az országot, ahová a nyugdíjügyek intézését kihelyeznék, szinte biztosak benne, hogy Blair és pénzügyminisztere Indiára gondolt. Az angol magánvállalatok ugyanis már kitaposták az utat az ázsiai szubkontinensen. A British Telekom telefonos cég például az angliai előfizetők reklamációinak a felét már indiai call-centereken keresztül intézi, de hasonló a helyzet a Siemens angliai leányvállalatánál is.

Bár azzal valószínűleg az angol kormány tagjai is tisztában vannak, hogy a hazai közszolgálati állások tömeges megszüntetése nagy politikai kockázatot rejt magában, a spórolásnak nem tudnak ellenállni. Egy négy-öt éves gyakorlattal rendelkező indiai telekommunikációs szakember éves fizetése ugyanis körülbelül 26 ezer dollár, szemben az angliai 96 ezer és az USA-beli 75 ezer dollárral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!