Friss hírek

2006.01.03. 08:05

Új eszközök a lakásmaffia ellen

Január elsején módosult az ingatlan-nyilvántartás szabályairól szóló törvény, ami – néhány másik intézkedéssel, köztük a személyi igazolványok körözhetővé tételével együtt – a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépést segíti elő.

BAMA

Ennek jegyében a kormány több olyan módosítást javasolt az elmúlt hetekben az Országgyűlésnek, amelyek kiszélesítik a lakásmaffia elleni harc eszköztárát. Az intézkedések egy része január elsejétől hatályos, egy másik része március elejétől lesz érvényes.

A munka megy tovább: az Országgyűlés asztalán jelenleg is vannak hasonló célokat szolgáló kormányjavaslatok. A januártól érvényes változások között szerepel az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása, amely szerint a tulajdoni lapokon, a széljegyekben egyértelműen utalni kell arra, hogy milyen ügy van folyamatban az adott ingatlannal kapcsolatban (például adásvétel, vagy mondjuk jelzálog-bejegyzés). Az okiratokat, amelyek alapján ezek a bejegyzések készülnek, csak azok tekinthetik meg, akik írásban igazolják, hogy érdekeltjei a folyamatban lévő ügynek.

Ugyanezen módosítás értelmében a földhivatalnak a jövőben ellenőriznie kell, hogy kik azok, akik be szeretnének tekinteni egy tulajdoni lapba. Hasonlóképpen igazolvánnyal, vállalat esetében cégpapírokkal kell igazolnia magát annak is, aki másolatot kér a tulajdoni lapról. Az életszerűséget segíti, hogy az eladótól nyilatkozatot kérhet a vevő arról, hogy a bejegyzési engedélyt meg fogja adni neki, legkésőbb fél év múlva - olvasható a Kormányszóvivői Iroda kedden kiadott sajtóközleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!