Hírek

2006.07.12. 17:00

Hamarosan csenget a postás

Még ebben a hónapban megkezdik azoknak az értesítőknek a kézbesítését, amelyek az október 1-i önkormányzati választásokra vonatkoznak

Sz. Sz.

Még ebben a hónapban megkezdik azoknak az értesítőknek a kézbesítését, amelyek az október 1-i önkormányzati választásokra vonatkoznak. Várhatóan július 31. és augusztus 4. között mindenki megkapja az ajánlószelvénytömböt is. Ebben külön szelvénnyel lehet ajánlani a polgármestert, önkormányzati képviselőt, valamint a megyei listát. A településeken a névjegyzékeket augusztus 2. és 9. között teszik közzé. Most is lehet igazolással szavazni más helységben, a szükséges papírt szeptember 29-én délután 4. óráig kell kérni.

Az önkormányzati választás 1994 óta egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, a mandátumot az a jelölt kapja, aki a legtöbb szavazatot éri el. Képviselőjelölt az lehet, akit az adott településen élő, választásra jogosult polgárok legalább egy százaléka támogat. Polgármester-jelöltté az válhat aki a választási törvényben meghatározott, településméretekhez kötött ajánlószelvényeket összegyűjti.

Október 1-én a helyi kisebbségi önkormányzatok tagjaira is voksolnak azok, akik kérik, hogy a névjegyzékbe vegyék magukat. Eddig 106 ezer választó kérte azt, hogy vegyék fel a listára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!