Gasztronómia

2011.02.04. 00:00

A citrom és kishúga, a lime

Elképzelhetetlen nélküle a hűs limonádé, a legtöbb süteményt csodás illattal ajándékozza meg kedvenc gyümölcsünk a citrom.

Mindmegette.hu

Vegyünk citromot!

Ha lehet, inkább élénk színű, sárgás héjú citromot vegyünk, a zöld héjú feltehetőleg savasabb és kevesebb levet tartalmaz. Foltmentes, nem ráncos, kemény példányokat válasszunk. A legtöbb lé általában a vékonyabb héjú citromokban található. Felhasználás előtt feltétlenül alaposan mossuk meg! Szobahőmérsékleten néhány napig tárolható, hűtőben jóval tovább bírja.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Citrom és lime
[/caption]

Citrom a konyhában

A citrom felhasználása igen sokrétű. Egyrészt felhasználható a leve, másrészt a héja is remek, illóolajokban gazdag alapanyag.

A citromot használhatjuk levesek savanyításához, gyümölcslevesek ízesítéséhez, húsok pácolásához, köretekhez és salátaöntetekhez is. Desszerteknél legtöbb esetben a gyümölcs héját használjuk, főleg tészták illatosításához, de a levét is felhasználjuk néhány süteményhez és krémhez.

Mindent megtudhattok a citrom múltjáról, kistestvéréről a lime-ról és elkészíthetitek a franciák híres citromtortáját és a thai citromos csirkeragut is. >>>

Receptek citrommal >>>

Receptek lime-mal >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!