Gazdaság

2007.09.13. 15:09

APEH ellenőrök a szőlőben

Az adóhatóság folyamatosan vizsgálja a foglalkoztatottakkal kapcsolatos munkáltatói bejelentési kötelezettség teljesítését. Ennek keretében szeptemberben a szüreti munkások vizsgálatára is sor kerül.

Laczi Zoltán

A szüreti munkák természetes velejárója a hírtelen megnövekvő munkaerő igény, amely a családtagok, barátok bevonása mellett alkalmi munkavállalók foglalkoztatását is szükségessé teheti. Tudni kell azonban azt is, hogy a vállalkozók, vállalkozások mellett a mezőgazdasági kistermelők és őstermelő magánszemélyek is foglalkoztatónak minősülnek, amennyiben ellenértéket fizetnek a végzett munkáért. Ilyen esetben a szőlőbirtokost mint foglalkoztatót az adóhatósághoz történő bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli.

A legtöbben nem is gondolnak arra, hogy ellenérték fizetésének minősül az is, ha az alkalmi segítő később viszont szolgáltatásban részesül, vagy már részesült. Mivel a szüreti munkákat nagyobb részben alkalmi munkások végzik, ezért a hatósági ellenőrzés is elsődlegesen őrájuk irányul. Ennek a speciális foglalkoztatásnak azonban van egy szabályos, de az APEH-hez történő közvetlen bejelentési és járulékfizetési kötelezettséget elkerülő, bár minimális adminisztrációval járó egyszerűsített formája is.

Ilyenkor a munkát végzőnek érvényes alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyvvel) kell rendelkeznie, amelybe a foglalkoztató magánszemély a munkába álláskor bejegyzi adóazonosító jelét és beragasztja a megfelelő értékű közteherjegyet. Az AM könyv a kitöltésre vonatkozó tájékoztatót is tartalmazza. Az előírások betartására ugyan is célszerű fokozottan odafigyelni, mivel az attól eltérő, vagy hiányosan teljesített bejegyzés esetén az alkalmazott azonnal bejelentetlennek minősül, ennek a következménye pedig jelentős összegű pénzbírság kiszabása lesz. Mivel a hatóság jogosult a munkát végzők személyi adatait, a foglalkoztatás jellegét megismerni, és annak szabályszerűségét ellenőrizni, ezért célszerű a személyi okmányokat és természetesen az AM kiskönyvet is minden alkalmi munkavállalónak magánál tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!