Gazdaság

2007.09.10. 17:45

Kezdődik a fűtési szezon?

A szeptember elejei tanévnyitók után mintha az időjárás is elkomorult volna. Újra itt az ősz, amely most nemcsak esővel, de hirtelen hideggel is meglepett bennünket.

Lovász Anikó

[caption id="" align="aligncenter" width="449"] Jobban megéri most befűteni, mint később betegeskedni.
[/caption]

A borongós időjárás az embereket is mélabúsabbá teszi. Az óvodai gyerekszáj azonban mindig megtalálja a humort: - Mikor elindultunk otthonról, füstölt a szám - értelmezte az egyik kisfiú a reggeli hidegben meglátszó leheletét.

- Az intézményben gázkazánnal fűtünk. Nyáron lezajlottak a szükséges ellenőrzések, így ha úgy gondolnánk, hogy a hűvös időjárás veszélyezteti a kicsik egészségét, bármikor felmelegíthetjük az épületet - mondta el Nagy Katalin, a Hibay Károly úti Napköziotthonos Óvoda egyik óvónője. A falak azonban még őrzik a nyári meleget, körülbelül 22 fok van a szobákban, így még nem üzemelik be a kazánt. A szülők figyelmét viszont felhívták, hogy hozzanak a gyerekeknek melegebb váltóruhát.

- Az idős emberek is sokkal fázékonyabbak, így jobban oda kell figyelni rájuk. Keveset mozognak és rossz a vérkeringésük is. A múlt héten már panaszkodtak, hogy hideg van, így jobbnak láttuk ha bemelegítjük a helyiségeket. A hasonló problémákat a lakók a gondnoknak jelezhetik, aki ezután intézkedik, de természetesen a mi ápolóink is odafigyelnek rájuk. Csütörtökön délután már be is kapcsolt bennünket a szolgáltató - árulta el Diószegi Lajosné, a családgondozó igazgatóhelyettese. Az ő hatáskörük alá tartozik a szóban forgó Malomárok úti nyugdíjasház is, ahol körülbelül száz idős él.

Láthatjuk tehát, hogy bár még nem kezdődött el a fűtési időszak, a megyeszékhelyen nem jelent problémát a szolgáltatás beindítása. A törvényi előírások szerint csak szeptember 15.-étől kell rendelkezésre állniuk a szolgáltatóknak, azaz eddig van rá idejük, hogy a karbantartási munkákat elvégezzék. Ennek ellenére, ha valaki kéri, már most is be tudják kapcsolni az adott épületet a szolgáltatásba.

Nem okozott gondot a hirtelen beköszöntő hideg Gyöngyösön, a Dobó úti bölcsődében sem. - Szerencsére nagyon jó fekvésű az óvoda épülete, így nem volt szükség arra, hogy befűtsünk. De ha mégis kellett volna, az sem jelentett volna problémát, mivel egyéni fűtésű kazánunk van. Azért a picikre jobban odafigyelünk, melegebb ruhákba öltöztetjük őket - árulta el Berta Józsefné, a gyöngyösi Dobó úti óvoda vezető helyettese.

Heves megyében két nagyvárosban, Gyöngyösön és Egerben használnak távfűtést. Mindenhol máshol egyéni fűtés melegíti a a lakásokat, azaz az ott lakók akkor kezdhetnek fűteni, amikor jónak látják. Az egyik dél-hevesi kis faluban élő Juliska néni otthonában komoly családi vihart kavart a hűvös időjárás. - Még össze is vesztünk az urammal, hogy begyújtsunk-e már vagy még ne. Aztán csak igazat adott nekem, hogy jobb, ha most fizetünk a fűtésért, mintha megbetegszünk és aztán a többszörösét fizethetjük ki gyógyszerre azért, mert most sajnáltuk a pénzt a melegre - mesélte munkatársunknak. A TIGÁZ havi statisztikákat vezet, így még nem tudtak pontos információt adni lapunknak arról, hogy az elmúlt hűvös egy hétben mennyien kapcsolták be otthonukban a fűtőtesteket.

Egerben az EVAT Zrt. gondoskodik 4700 lakás fűtéséről. A fogyasztókkal jó viszonyt ápolnak. Többen már most érdeklődtek náluk, hogy megoldható lenne-e a távfűtés azonnali bekapcsolása. - Ha valaki kéri, be tudjuk üzemelni nála a fűtést. Semmilyen időbeli vagy más korlátozás nincs ezzel kapcsolatban. Piacgazdaságban élünk, mi pedig igyekszünk kielégíteni az igényeket. Még 1993-ban áttértünk a mérés alapján való fizetésre. A fűtés kezdete csak addig számított, ameddig általányrendszert használtunk: ha hamarabb kapcsoltuk be, vagy később ki, akkor pótfűtési időszakot is kellett számláznunk - avat be a részletekbe Zsebe Albert, az EVAT Zrt. távhő divíziójának vezetője. Hogy mikortól élvezhetjük a meleget, az egyrészt a szolgáltatói, másrészt a fogyasztói rendszerek állapotától függ. Az előbbi egy kivétellel rendben van: a Rákóczi út 1. és 45. szám közé eső házsort ellátó hőközpont még rekonstrukció alatt áll. A fogyasztói rendszereknek azonban csaknem a fele le van ürítve. A nyári munkálatok miatt (átépítések, festések) a vezetékekből leengedték a fűtővizet és azóta még nem töltötték vissza, így pedig nem alkalmasak a hő továbbítására.

Gyöngyösön a Városgondozás Zrt. biztosítja a távfűtést körülbelül 2700 lakásban és pár irodahelyiségben is. - Eddig három társasház kérte tőlünk a fűtés beindítását. Ha a lakók úgy érzik, hogy túl hideg van és kérik a szolgáltatás megindítását, a mi részünkről ennek nincs lesz akadálya, pár óra után már élvezhetik a meleget. Csupán néhány olyan épület van, amely felújítás alatt áll (például cserélik a fűtőtestet), de egy napos munkával ezeket is be tudjuk kapcsolni a szolgáltatásba. Bár az előírt időpont még nem érkezett el, mi már most indulásra készen állunk. Fontos tudnivaló még, hogy akkor is bekapcsoljuk a fűtést, hogyha senki nem kéri, viszont a hőmérséklet három egymást követő napon 10 fok alatt van - ezt egy helyi önkormányzati rendelet szabályozza - tájékoztatta lapunkat Király Tibor távfűtési üzletágvezető.

Mit tartalmaz a távhőszámla?

Egyik olvasónk levélben kérte, hogy járjunk utána, milyen díjakat is tartalmaz az EVAT által kiállított távhőszámla és lehetséges-e, hogy a hidegvíz árát is kiszámlázzák neki. A válasz nem, az EVAT csak a hidegvíz felmelegítésének költségét terheli a lakosságra, magáért a hidegvízért nem neki, hanem a Vízműnek fizetnek. Így tehát nem lehetséges, hogy olvasónk a hidegvizet árát két szolgáltatónak is kifizetné egyidejűleg.

És hogy mekkora fűtésszámlát várhatunk az idén? Gyöngyösön és Egerben is kettős elszámolási rendszert alkalmaznak a szolgáltatók: a fogyasztóknak fizetni kell az alapdíjat és magáért a fűtésért kiállított számlákat is. A távhő-szolgáltatást használók tizenkét egyenlő részre osztva fizetik az alapdíjat. Ebből finanszírozzák magának a rendszernek a működtetését (például a karbantartási munkálatokat), illetve a melegvíz-szolgáltatást, amit az emberek évszaktól függetlenül is igénybe vesznek. Egy átlagos egri lakásra számolva ez évente 55 ezer forintot jelent. De mindeki kiszámolhatja ezt az éves költséget, ha a lakása légköbméterben kifejezett nagyságát beszorozza 392 Forint 52 fillérrel. Gyöngyösön ugyanez 388 Forint 32 fillér: az ár idén július elsejétől emelkedett körülbelül 22 forinttal egy képviselő-testületi döntés nyomán. Persze ez az összeg attól is függ, hogy valaki csak fűtést, vagy fűtést és meleg vizet is kér. Az alapdíj mellett kell fizetni magának a fűtésnek a költségét, 1 Giga Joule-ért Egerben 2507, Gyöngyösön 2860 Forintot. Ez azonban korántsem az általunk kifizetendő összeget jelzi: a tényleges költségekre sokan támogatást kapnak, így valószínűleg nem is tudják, hogy valójában mennyibe kerül a fogyasztásuk. Az EVAT már kilépett a szabad piacra, így a földgáz árának függvényében olcsóbban is biztosíthatja a távhőt.

Jobban megéri most befűteni, mint később betegeskedni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!